четвъртък, 13 юли 2023 г.

Десето издание на „Кино за пътешественици”

 

Десето издание на „Кино за пътешественици”

Десетото издание на „Кино за пътешественици” ще стартира на 1 август в „Културен център G8” с премиерата на филма „Аз и Африка” на мароканския пътешественик Отман Золати.

Отман никога не е напускал родното Мароко и от малък иска да стигне до най-южната точка на Африка. Той е само на 20, има едва 80 долара в джоба, а мечтата го зове.  Заминава съвсем неподготвен, но пътят го учи на всичко. За почти 4 години той изминава над 30 000 км през 24 държави. Тръгва на колело, а стига до крайната точка на скейтборд.

Десето издание на „Кино за пътешественици”
Десето издание на „Кино за пътешественици”

На пътя му застават гладът, жаждата, маларията, безкрайни въртележки с визи и един арест, но нищо не може да го спре. На много места си мисли, че го чакат врагове, а открива приятели. Домът му липсва, но вече обмисля накъде да продължи. А опасната, тъмна и сурова Африка се оказва един колоритен и жив континент, пълен с изненади.

Преди прожекцията на филма Здравко Григоров и Ангел Хаджийски ще разкажат за тяхното приключение с камион из Африка, което започва от ЮАР, преминава през Намибия и Ботсвана и приключва при водопада Виктория на границата между Зимбабве и Замбия.

Ден след началото, на 2 август, ще бъде премиерата на филма „Речни хора”. Мирослав предприемa опасна експедиция в Амазонската джунгла, за да се срещне с речните хора, които отказват да живеят в цивилизацията. В дивото всеки се придвижва, както успее, яде каквото си улови, спи, където намери подслон и се спасява, както може.

С двама приятели и упътвания на хартия в джоба, той тръгва към земите на племето мацес, което живее в сърцето на джунглата, някъде на границата между Перу и Бразилия. 

Десето издание на „Кино за пътешественици”
Десето издание на „Кино за пътешественици”

Преди прожекцията Светлана Дамянова ще сподели със зрителите за своето пътешествие из Перу, което включва изкачване до Мачу Пикчу по Пътеката на инките и вълнуващи дни из амазонската джунгла и националния парк Ману.

На 3 август Екатерина Петрова ще представи своята книга „Нещотърсач” преди прожекцията на филма „Когато музиката разказва история”.

Дорота и Катержина заминават за Централна Азия, за да съберат автентична музика от региона и да се потопят в местната атмосфера, благодарение на разказите на хората от Казахстан, Киргизстан и Монголия. Едно впечатляващо приключение, в което музиката чертае маршрутите през непознати и чакащи да бъдат открити места.

Премиерата на „Петото слънце” ще бъде на 9 август. Филмът проследява финландския пътешественик Пану Хейкуринен, който решава да измине пътя от Хелзинки до Кернс в преследване на пълно слънчево затъмнение. Двама италианци приемат предизвикателството да заснемат пътя на Пану, но финландецът няма предварителен план, който да следва, той просто иска да стигне до целта си – Австралия.

Десето издание на „Кино за пътешественици”
Десето издание на „Кино за пътешественици”

Преди прожекцията Габриела Цекова ще сподели за своето пътешествие из Казахстан.

Вечерта на 11 август е посветена на Пътя Камино.  Първо Стефан Касев ще разкаже за своите преживявания по Пътя и ще представи книгата си „Това е краят на света и се чувствам добре“. А след това ще гледаме филма „Камино де Сантяго“ на швейцарските режисьори Йонас Фрай и Мануел Швайцер. Един път и хиляди човешки съдби. Хора от цял свят се стичат, за да извървят своя поклоннически маршрут.

Някои тръгват в търсене на новия си житейски път, други, за да видят докъде ще стигнат физическите им възможности, а трети – просто да се забавляват и да срещнат нови приятели. Целта на всички е да достигнат до мощите на Свети Яков в Сантяго де Компостела.

На 12 август ексклузивно ще бъде прожектиран филма „На север от слънцето”. Инге и Йорн прекарват девет месеца студена норвежка зима в необитаемия залив на изолиран арктически остров, близо до атлантическите брегове на Северна Норвегия. Най-добрите вълни за сърф в света са тайната на този пустеещ залив.

Преди прожекцията Мая Сапунджиева и Ивайло Сапунджиев ще разкажат на зрителите за техните приключения в Исландия.

„Кино за пътешественици” ще продължи до 17 август, когато ще закрием събитието с прожекция на филма „Чай масала” и презентация за Индия на Мартин Борисов.

Пътешествията на кино ще стартират всяка вечер в „Културен център G8” и „Евро синема” от 1 август до 17 август. Над 20 филмови заглавия ще отведат пътешествениците до мечтани и труднодостъпни точки на Земята.

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...