сряда, 5 октомври 2022 г.

Бистра Илиева: Чрез музиката творим магия!

 Бистра Илиева: Чрез музиката творим магия!

Бистра Илиева: Чрез музиката творим магия!

Текст и снимки Тина Прокопова

16 месеца след като между фондация „Дарби“ и Министрество на културата е подписан договор за изпълнението на проекта „България – Норвегия пеят“, бенефициентът представи с гордост и щастие всички свои дейности, чрез които екипът му е допринесъл за успеха на програмата.

Партньор от страна на Норвегия е Culture Break Borders. Едва ли случайността е избрала деня, в който това да се случи – 5 октомври – празник на учителите по света.

Бистра Илиева: Чрез музиката творим магия!
Бистра Илиева: Чрез музиката творим магия!

За прощъпулник на проекта от „Дарби“ отчитат концерта в Китен, завършил с изпълнението на „Многая лета“, в което организаторите виждат светъл символ. Лятното турне на гласовитите деца продължава с изяви в Малко Търново, Минерални бани, Мало Конаре и Говедарци.

Организирането и провеждането на уъркшопс за обмен на опит, добри практики и транснационално културно сътрудничество е другото любимо събитие на целия екип.

Впечатления от участието си в тях споделиха дългогодишният диригент на хор „Бодра смяна“ – маестро Александър Кочков и гласовитата Искра Ангелова, позната на публиката най-вече като вокален педагог в X Factor България.

Тя изказа мнението си по темата „Влиянието на музикалното образование върху оформяне личността на младите хора“, както и сподели усвоен от нея специален метод, който влияе върху гласа превантивно, а в във възможностите му е да отстранява и вече нанесени щети.

Младите таланти, участвали в лятното турне по програмата „България – Норвегия пеят“, са повече от 200: от страна на Норвегия – хор Foss School, а България е била представена от вокална група „Пламъче“, „Сладки пуканки“ и Детски хор на БНР.

Бистра Илиева: Чрез музиката творим магия!
Бистра Илиева: Чрез музиката творим магия!

„Музиката не е просто изпълнение – тя е обмяна на енергия между изпълнител и публика. На тази основа успяхме „да заразим“ децата от Норвегия с българската магия, която създаваме чрез музиката“, сподели г-жа Бистра Илиева, създател и реализатор на проекта „България – Нровегия пеят“, както и управител на фондация „Дарби. Още два концерта предстоят по програмата в София.

Няма коментари:

“Съседите” за най-голямото откритие на 60-ото Биенале във Венеция, според The Observer&The Guardian

The Observer&The Guardian определи “Съседите” за най-голямото откритие на 60-ото Биенале във Венеция “Най-голямото откритие беше малък п...