неделя, 17 април 2022 г.

Н.Пр. Алфредо Атанасоф: Българската общност е една от най-големите в Аржентина

 

В Покана за пътуване на 17 април 2022: Богдана Карадочева за аромата на „нейния Париж“.  Принцът и просякът в Хонконг

Аржентина може да е далечна в географско отношение, но за много от нас е близка, не  само понеже  е първата страна от Латинска Америка, с която сме установили дипломатически отношения преди 91 години. Негово превъзходителство Алфредо Атанасов, посланикът на Аржентина в София, твърди, че българската общност е една от най-големите в родината му.

Той има забележителна кариера – бил е народен представител в Камарата на депутатите на Конгреса, основател е на Конфедерацията на държавните работници, бил е министър на труда. Започнах разговора с него с надеждата да ни помогне да направим виртуална разходка из Аржентина като ни разкрие красотите й.

Латиноамериканската страна идва по-близо до нас с дъхавото си вино, но то далеч не е единственото, което ни свързва, стана ясно от разговора ни с г-н Атанасоф. Както личи от името му, и той е потомък на хилядите българи потърсили щастието в Аржентина и оставили дири в културата и икономиката й.

Н.Пр. Алфредо Атанасоф: Българската общност е една от най-големите в Аржентина
Н.Пр. Алфредо Атанасоф: Българската общност е една от най-големите в Аржентина

Не можете да сбъркате гласа й. Нито неповторимия „аромат“ на нейните песни, пропити с носталгия, страст, любов, намигване и щипка хумор. Богдана Карадочева няма нужда от представяне и независимо дали говори или пее, го върши с еднакво вдъхновение.

Богдана Карадочева за романтичния "аромат" на Париж пред Покана за пътуване
Богдана Карадочева

Тя е попила парижкия дух и шик от френските си гувернантки, а днес ще пътуваме с нея до града на влюбените, на Лувъра, на Сена и Айфеловата кула. Но и до онзи Париж, който Богдана Карадочева е вградила в своето ДНК. Париж с ухание на младост, любов и успех.

През 2018 година Богдана Карадочева бе обявена за Почетен гражданин на София, но с такъв възторг говори за Париж, че се чудя как от френската столица още не са я удостоили със същата чест.

Всички хубави неща в живота на Богдана Карадочева – и насън, и наяве се случват в Париж. Бих искала всеки от слушателите на Покана за пътуване да има в сърцето си по един град, в който да се влюби.

Ще осъзнаете размахът, с който строят в Хонг Конг не по главозамайващите небостъргачи, а по това как са пренесли тухла по тухла триетажната колониална постройка Мъри Хаус от центъра на брега. В старинната британска къща е разположен морският музей и си изглежда сякаш винаги е била там, а не е отстъпила парцела си на над 100-етажната сграда от офиси на световни фирми.

Мъри хаус
Мъри хаус

Доказателство как В Хонг Конг древно и съвременно си живеят мирно и кротко е Ман Мо Темпъл. Сгушен между модерните сгради в храма времето е спряло. Пред него е пещта, в която богомолците изгарят листчетата с молитвите си, за да могат чрез пушека да стигнат по-бързо до Буда. А вътре прошенията им, написани върху червени бележки, се веят под плетени от канап  фенери.

Те също се палят и имат функцията на ракета-носител за молитви. Въздухът е толкова гъст от благовонните пръчици, че може да се реже, а храмовите врати са като произведения на резбарското изкуство.

Ман Мо Темпъл
Ман Мо Темпъл

Приключение за сетивата е кварталът, наречен „Улица на изсушената морска храна”, но всъщност там се продават не само традиционни азиатски продукти, ами цярове от китайската медицина. В магазинчетата никой не се стряска от препарирани елени и сърни в цял ръст или опънати върху дървени пръчки гущерови кожи.

„Улицата на изсушената морска храна”
„Улицата на изсушената морска храна”

Лястовичите гнезда, от които се прави полезна за имунната система, но баснословно скъпа супа са спретнато подредени в кутии. А в красиви лакирани рамки са поставени корени от женшен на стойност 10 000 евро. Повечето неща там европеецът не само не знае за какво точно служат, а и не смее да пита.

Макар китайците охотно да споделят, че огромните хлебарки, нанизани спретнато на шиш, не са като гнусните домашни твари, ами се въдят в оризищата, „чисти” са и са пълни с протеин. Бррр!

Впрочем, вкусът на хонг-конгци дори и при модерната младеж, май е леко извратен, понеже хитовата напитка сред тях е уиски с черен етикет и зелен чай с много лед в огромна кана.

Кварталът на заведенията се нарича „СоХо” и из тесните му живописни улички човек може да види всичко – от виенско кафене, през традиционен японски ресторант и класически английски пъб до улични сергии с цвъртящи китайски манджи.

Забележителност на квартала е най-дългият ескалатор в света – 2,7 безкрайни километра нагоре по хълма. (Понеже целият Хонг Конг е разположен на баир почти няма полегат булевард, освен около залива, където са най-скъпите жилища).

"Принца и просяка" - Абърдийн
„Принца и просяка“ – Абърдийн

Южната част на острова отвежда туриста към „Принца и просяка”. Макар хората от джонките (така наричат лодките-жилища) да са се превърнали повече в атракция. Става дума за огромен залив в подножието на небостъргачите, наречен Абърдийн, където първите няколко пояса от пристаните са посветени на богаташките яхти.

По-навътре е невероятната пъстрота на бедняшки лодки, ръждясали и очукани кораби. На тях хората се раждат, работят, умират и са нещо като държава в държавата – имат си собствено правосъдие и закон.


Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...