четвъртък, 28 април 2022 г.

Юбилейно турне за 30-годишния легендарен „Шинел“ на театър „Кредо“

 Юбилейно турне за 30-годишния легендарен "Шинел" на театър "Кредо"

Юбилейно турне за 30-годишния легендарен „Шинел“ на театър „Кредо“

               Театър Кредо отбелязва своя 30-ти юбилей през 2022 година. 30-годишен юбилей празнува и първият спектакъл на театъра – „Шинел“ по Н.В. Гогол – знаков спектакъл в българския и световен театър, спечелил овациите на критиката и на три поколения зрители у нас и по света. 

Юбилейно турне за 30-годишния легендарен "Шинел" на театър "Кредо"
Юбилейно турне за 30-годишния легендарен „Шинел“ на театър „Кредо“

               Турнето започва през май и юни в градовете Бургас, Русе, Силистра и Добрич. Бургаската публика може да види хитовия спектакъл на Театър Кредо на 16 и 17 май 2022 г. на сцената на Държавен куклен театър Бургас от 19.30 ч.

Русенската публика може да гледа спектакъла в три поредни вечери – на 15, 16 и 17 юни 2022 г. на сцената на Държавен куклен театър Русе от 19.00 ч. На 20 юни 2022 г. спектакълът гостува на сцената на Драматично-куклен театър Силистра от 19.00 ч, а на 22 юни 2022 г. на сцената на Държавен куклен театър Добрич от 19.00 ч.

Юбилейно турне за 30-годишния легендарен "Шинел" на театър "Кредо"
Юбилейно турне за 30-годишния легендарен „Шинел“ на театър „Кредо“

                Юбилейното турне на „Шинел“ се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по проект „кредО!шинел!“ по програма „Едногодишен грант“. По същия проект до края на 2022 са предвидени и други инициативи за отбелязване на юбилея на театъра и спектакъла.

                Юбилейната година на „Шинел“ завършва през ноември със специалното юбилейно представление на „Шинел“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“ в София, където спектакълът се играе от 1993 година до днес. На сцената на Театър 199 се играят още два дълголетни спектакъла на Театър Кредо – „Каквото направи дядо, все е хубаво“ по Андерсен и „Дневникът на един луд“ по Гогол.

Юбилейно турне за 30-годишния легендарен "Шинел" на театър "Кредо"
Юбилейно турне за 30-годишния легендарен „Шинел“ на театър „Кредо“

               Нина Димитрова, основател и артистичен директор на Театър Кредо, актриса и режисьор, е участник в „Шинел“ от създаването му до днес. Тя следва своя спектакъл по целия свят в продължение на 30 години и смята предаността към него за своя мисия: „Един световно известен писател казва: „Лошата книга развлича публиката, средна – въздейства на чувствата, най-добрата книга – озарява пътя. Не знам дали моята може да изпълни поне една от тези три задачи, но със сигурност моята цел е да озарявам пътя.“  И аз това се опитах да правя с моя „Шинел“ в продължение на 30 години – да озарявам пътя. Доколко съм успяла, това могат да кажат само онези, които са гледали спектакъла – тук и по света.”

               От създаването на спектакъла до 2012 година в „Шинел играе актьорския тандем Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека, които заедно със Светлозар Гагов и Майа Петрова, са и създатели на спектакъла. От 2013 година до днес нов творчески тандем в „Шинел“ разнася славата на българската култура и театър по света – Нина Димитрова и Стелиан Радев.

               За приноса към популяризирането на българския театър по света през 2008 година Съюза на артистите в България присъжда на Театър „Кредо“ специална награда „Икар“.

               През 2009 година Театър „Кредо“ е номиниран за европейската награда „Нови театрални реалности“, връчвана от Европейската комисия на творци, променили европейския и световен театър със своите иновации в областта на театралното изкуство.

               „Шинел“ по Н.В. Гогол на Театър Кредо е спектакъл с уникална история. Той е най-дълго играният спектакъл в българския театър и най-аплодираният и награждаван български спектакъл по света в продължение на 30 години.

От премиерата на спектакъла на 6 ноември 1992 г. на камерната сцена на Младежкия театър в София до днес, спектакълът има над 600 представления, изиграни на 9 езика, на над 200 международни фестивала по света и е отличен с 14 международни награди.

Спектакълът е обявен от руската критика за „едно от най-забележителните събития в европейския театър в края на 20 век“ и е първият международен гост на световно известните руските театрални награди „Златна маска“ (1997). „Шинел“ е единственият български спектакъл, игран в Барбикан център, Лондон (2000), където е отличен с 5 звезди от критика на водещи британски издания, между които вестник „Гардиън“, който поставя „Шинел“ в класацията „Топ 5“ на най-доброто в лондонския театрален афиш по време на двуседмичното гостуване на спектакъла в британската столица.

„Шинел“ е един от двата спектакъла в историята на българския театър, станали хит на най-големия световен форум на изкуствата – Единбургския фестивал. По изключение от правилото на този мега световен фестивал, „Шинел“ е поканен да гостува повторно. Поканата е отправена лично от директора на „Визитинг артс“ – британската институция, подкрепяща гостуванията на чуждестранно изкуство на острова. „Визитинг артс“ подкрепя финансово и двете гостувания на Театър Кредо  на фестивала през 1996 и 1997.

И при двете си гостувания на Единбургския фестивал, „Шинел“ получава максималния брой от 5 звезди на критиката на вестник „Скотсмен“ и е в класацията „Топ 20“ на сп. „Лист“ на най-доброто на Единбургския фестивал.

„Шинел“ е първият и не рядко единственият български спектакъл в програмата на големи световни фестивали като „Сеул Перформинг Артс Фестивал“ (Южна Корея), фестивал  НЕТ – Нов европейски театър (Русия), „Киджимуна феста“ (Япония), „Сантяго а мил“ (Чили), „Балтийски дом“ (Русия), „Фигуро“ (Белгия), „Реален театър“(Русия), „Тампере“(Финландия) и др.

               Юбилейният проект на Театър Кредо „кредО!шинел!“ се реализира по програма „Едногодишен грант“ на НФК и включва още инициативи за отбелязване на юбилея на театъра и спектакъла „Шинел“.

За случващото се през юбилейната година на Театър Кредо следете сайтd на театъра https://www.credotheatre.bg/

и фейсбук страницата на театъра – Credo Theatre – Bulgaria https://www.facebook.com/credotheatre


Няма коментари:

Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация

  Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация Комисарят на  българското участие във Ве...