четвъртък, 28 април 2022 г.

В Покана за пътуване на 1 май 2022 по програма Христо Ботев на БНР от 17 часа: С д-р Ана Пейкова до Карибите

 

Д-р Ана Пейкова за пивките Кариби – Ямайка Кюрасао и Сен Мартен

Д-р Ана Пейкова за пивките Кариби – Ямайка Кюрасао и Сен Мартен

 Снимат сериала „Вина“ в изба в Топ 50 на най-добрите места за винен туризъм в света. Доц. д-р Соня Алексиева  за Международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново

Снимат сериала „Вина“ в изба в Топ 50 на най-добрите места за винен туризъм в света
Снимат сериала „Вина“ в изба в Топ 50 на най-добрите места за винен туризъм в света

В Покана за пътуване неведнъж съм разпитвала д-р Ана Пейкова и като дерматолог със съвети как да опазим кожата си в различни кътчета на земята, и като екстремен пътешественик. Този път ще гостува във второто си амплоа. Неотдавна лекарката се завърна от  екскурзия до островите Ямайка, Кюрасао и Сейнт Мартен.   Завтекох се към кабинета на д-р Пейкова за пъстри подробности.

Повечето от нас свързват Ямайка с ароматния ром и Боб Марли. Оказа се, че там има още мнооого неща за гледане, слушане, опитване и преживяване и регето, растите и ромът далеч не са единствените забележителности.

След като напуснем Ямайка, поемаме към карибския остров с пивкото име Кюрасао.  До този момент свързвахме мястото единствено със синия ликьор от кората на горчивия портокал лараха. Благодарение на д-р Пейкова представата ни значително се обогати.

Следващият остров, до който ще ни отведе дерматологът д-р Ана Пейкова се казва Сен Мартен, но и Синт Маартен. Освен с факта, че е най-малкият остров, разделен между две държави – Франция и Нидерландия, той е прочут с екстремния плаж Махе, над който прелитат самолети. Там стават убийствени снимки към търбусите на аеропланите, но завихрящият се пясък рискува да ви напълни очите и да ви отнесе хавлиите.

Плажът Махе
Плажът Махе

В село Хърсово до Мелник цяло лято ще снимат 12-серийния филм на БНТ „Вина“.  Заглавието няма нищо общо с гузната съвест. Сюжетът кръжи около онова, което хората тук правят отлично от векове – виното. 

Сериалът "Вина. Снимки Десислава Кулелиева
Сериалът „Вина. Снимки Десислава Кулелиева

И до днес пазят местните сортове. Невероятният им вкус и аромат вероятно се дължат и на  неземната гледка към пет планини Славянка, известна в Гърция като Орвилос, Пирин, Беласица, Огражден, кратерът на вулкана Кожух с топлите минерални води и близостта с енергийните центрове на България Рупите и Златолист. За уникалните сортове и винените маршрути,  разговарях на място с Милица Закитанова. Пропуснах да отбележа, че Вила Мелник е на 39 място в Топ 50 на най-добрите дестинации за винен туризъм в света.

Режисьорът Виктор Божинов, Елена Телбис и Владимир Зомбори
Режисьорът Виктор Божинов, Елена Телбис и Владимир Зомбори

А сериалът „Вина“ с режисьор Виктор Божинов, Елена Телбис и Владимир Зомбори в главните роли, ще тръгне по БНТ през ноември. Цяло лято актьорите ще живеят сред лозята на Мелнишко с интригите, любовите и препятствията, сътворени от сценаристите Нели Димитрова и Ваня Николова.

След двугодишно прекъсване Международното изложение „Културен туризъм“ се възроди във Велико Търново. Доц. д-р Соня Алексиева, преподавател по туристически пиар в Нов български университет, ще ни върне вярата, че туризмът надига глава след пандемията. Тя е и председател на журито на конкурса Read and travel.


Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...