понеделник, 21 март 2022 г.

Визуалният артист Александър Лазарков – номиниран за Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“


Явлението Александър Лазарков - номиниран за Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“

 Той е забелязан заради неподправения му усет към актуалния живот на съвременното изкуство

Най-елитният и очакван приз за млади творци в България Награда за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“ ще бъде връчен на 26-и априлза тринадесети пореден път. Всяка година церемонията е очаквана с огромно нетърпение, особено от номинираните. И тази година битката ще бъде повече от оспорвана, заради невероятните им качества и безспорни успехи.

Победител в категория ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА е Александър Лазарков (22г.) – изумителен визуален артист, избран от престижното жури заради безспорните си качества, неподправения му интелект, усет и светоглед към актуалния живот на съвременното изкуство.

Явлението Александър Лазарков - номиниран за Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“
Явлението Александър Лазарков – номиниран за Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“

Смел в експериментирането с изразни средства, той не спира да изненадва с нови интерпретации на теми от сферите на биологията, екологията, химията, физиката и психологията. Първият му професионален досег с изобразителното изкуство е една експозиция само за ученици в зала „България“.

Александър завършва „Графика“ в Националната Художествена Академия. Толкова се увлича в това, което прави, че започва да участва активно в групови изложби. С участието в изложби и конкурси идват и наградите,  първата, от които е 3-то място в Националният конкурс за бърза скица 2017 г.

Най-голямото признание идва през 2020 г., когато печели конкурса Cubos del tentaciones в Билбао, Испания. През 2021 г. Александър Лазарков е номиниран и за най-сериозната наградата за млади художници – БАЗА.

Явлението Александър Лазарков - номиниран за Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“
Явлението Александър Лазарков – номиниран за Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“

Ето какво сподели младият художник:

Изкуството за мен е начина да виждаш и пресъздаваш нещата по начин, който е пречупен през собствената ти призма на виждане и разбиране. Да виждаш неща, които другите не виждат. Моментът, който е най-удовлетворяващ за мен е, когато хората могат да се докоснат до създаденото от мен и то по някакъв начин остане в съзнанието им.“

Вижте кратък филм за Александър Лазарков:

Останалите номинирани за Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“ са балерината Емона Георгиева, театралният режисьор Бюрхан Керим, контрабасистът Калина Андреева и първата от години насам двойна актьорска номинация за Йоан Попов и Александър Григоров.

Вижте всички номинирани за 2022 г:  

Пет номинации, един носител на мечтаната награда! Победителят ще грабне знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3 000 лв! Най-важното обаче е, че не само той, но и всички номинирани ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни арт проекти и ще станат част от семейството на Фондация „Стоян Камбарев“, която дава криле и сбъдва  мечтите на младите и талантливите.

Кой ще спечели Наградата за Полет в Изкуството, носеща името на незабравимия театрален режисьор Стоян Камбарев, определя жури, в което влизат членовете на Фондацията начело с Председателя на УС, актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Церемонията за връчване на Годишните Награди на Фондация „Стоян Камбарев” ще се състои на 26-и април в JOY Station. Именно тогава на живо публиката за четвърти път ще избере и носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (три-пет-пет).

Номинираните за НАГРАДА ЗА КИНО 355
Номинираните за НАГРАДА ЗА КИНО 355

3-ма млади кинорежисьори, селектирани от престижно международно жури, ще заснемат и представят 5 минутен игрален филм само за 5 дни. Имената на избраните финалисти са Антоний ХристовЛора Маркова и Орлин Менкаджиев. Един от тях ще заслужи статуетка и 10 000 лв. за следващия си филм, след гласуване на живо от всички гости на Церемонията.

Водещ на церемонията отново ще бъде Ники Кънчев, а публиката ще се наслади на класно шоу – кино, музика и незабравими емоции!

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ е включена в Националния културен календар на Министерство на културата и е част от Календара на културните събития на Столична Община. Осъществява се с подкрепата на Министерството на Културата и Столична Община, с официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН, РИСК Инженеринг, Разсадник НАНОВСКИ и благодарение на КАРИ Резидънс, IDEAcomm, Технополис, MERCI, Prime Development, SSG, Винарска изба Катaржина Естейт, Rois и Sofia Residence Boutique Hotel.

Продуцент е NOVA film – компанията на Деси Тенекеджиева.

Номинирани за Полет в Изкуството



Финалисти НАГРАДА ЗА КИНО 355



ТВ версия на Церемония 2021



Абонирайте се и последвайте Фондация „Стоян Камбарев“:

YouTube

https://www.youtube.com/user/FoundationKambarev?feature=g-all-u

Instagram

https://www.instagram.com/stoyankambarevfoundation/

FB

https://www.facebook.com/foundation.stoyan.kambarev/

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...