вторник, 11 януари 2022 г.

Авторът на романа „Сянка“ изненадва с лекота и чувство за хумор в „24 часа труд“

 Васил Панайотов издаде Бачкаторски блус

Васил Панайотов издаде Бачкаторски блус
Васил Панайотов издаде Бачкаторски блус

Бачкаторски блус. Така бе наречен новият роман на Васил Панайотов, със заглавие „24 часа труд“.

Романът е автобиографичен, проследява ранните години на автора и изброява всички нископлатени и нискоквалифицирани работи, които се е налагало да върши тогава.

Четвъртата книга на Панайотов е различна от предишните. Открояват се няколко необичайни за него неща – диалог, хумор, лекота на повествованието и финал, който не е ефектен, “защото и в реалността финалът не е ефектен, животът започва случайно, протича равно и свършва рязко”.

Панайотов пише за своята маргинална работа, но и за работата като модерна концепция, чиято ценност не споделя особено и чрез младежката логика на героя си, обяснява защо. 

На 33-годишна възраст Васил Панайотов решава да напусне работа в бюрократичната сфера с идеята драстично да промени живота си и да се отдалечи от свръх-консуматорското и хедонистично ежедневие.

Васил Панайотов издаде Бачкаторски блус
Васил Панайотов издаде Бачкаторски блус

Днес той се издържа от бизнес, съпътстващ писането, и казва: „Да се издържаш от писане, означава изискано да гладуваш. Но писането не е и не трябва да бъде работа. Всяка работа търси да максимизира печалбата си, а тя от своя страна – да максимизира вкуса, оборота, тиража. Добрият писател, въобще добрият артист никога не трябва да мисли за пари, за да не прави компромис с творчеството си заради тях“.

„24 часа труд“ е роман за работата. Ако нямате работа, прочетете го.

Няма коментари:

Комисарят на българския павилион Надежда Джакова – сред малкото поканени при Папа Франциск във Венеция

  Комисарят на българския павилион Надежда Джакова – на специална среща с Папа Франциск във Венеция Комисарят на Българския павилион на 60-т...