петък, 8 октомври 2021 г.

Националният исторически конкурс – по-малко от месец за предаване на разработките

 Петър Стоянов по традиция връчва наградите на победителите

Петър Стоянов по традиция връчва наградите в Националния исторически конкурс

Петър Стоянов по традиция връчва наградите на победителите

Скъпи приятели, напомняме, че крайният срок за участие в Национален исторически конкурс 2021 г. на тема „Ролята на културното наследство в историята и традициите на моя роден край“ е 1-ви ноември 2021 г. Очакваме Вашите разработки и желаем успех на всички участници. Повече за конкурса, темата и условията за участие може да намерите тук:

http://www.values.bg/index.php?pg=nik13&lang=bg

 и на информационната ни брошура:

http://values.bg/files/pdf/nik-13-bg.pdf

За контакти:

nhc.values@gmail.com

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

Допускат се ученици от всички видове училища, на възраст от 14 до 19 години. • Могат да бъдат представени индивидуални и групови разработки. • Изследването може да се извърши самостоятелно или с научен ръководител. • Конкурсната работа може да бъде: • Писмена: с обем между 10 и 50 страници; • Визуална: филм с продължителност не по-малко от 20 минути; • Електронна: интернет страница, блог и др. • Разработката (на хартиен или електронен носител) се придружава от попълнен формуляр за участие в конкурса, който не се връща обратно на участника.

• Краен срок за изпращане на разработките: 1 ноември 2021 година. • Оценката на журито е окончателна и не подлежи на промяна. • Наградите на победителите ще бъдат връчени началото на декември 2021 година. • Допълнителна информация ще бъде предоставена на участниците в конкурса на интернет-страницата: www.values.bg •

Разработките в 1 екземпляр, ако са под формата на филм, сайт, флашка, CD и др., или в 2 екземпляра на хартиен носител, се изпращат по куриер или чрез препоръчано писмо на адрес: София 1000, ул. Генерал Паренсов 16 А, ет. 2, ап. 3 Фондация “Ценности” за Ралица Пантева тел.: 0886 311 751 • Допълнително можете да изпратите разработките на имейл: nhc.values@gmail.com

„Ролята на културното наследство в историята и традициите на моя роден край“

Културната памет е многолика. Тя е съхранила спомени за събития и личности останали сред строителите на съвременна България. Стотици са свидетелствата за тях. Сигурно има и такива, които са добре забравени, потънали сред пластовете на времето. Те са белязали празниците и ежедневието на хората. Сложили са отпечатък върху ценностната им система. Всяко населено място има своя специфичен културен живот и традиции. Те често се преплитат. Далеч в миналото Европа е била образец за културен живот. Тя е променяла празничната система и диктувала развитието на видовете изкуства и институции, които с времето придобиват национален облик и специфика.

Появата на театри, кина, библиотеки и образователни институции в столицата след Освобождението на България я превръщат в модел, който следват останалите български градове. Театрални представления, оркестри, концерти, сказки, изложби стават част от живота на хората. Първите центрове на културен живот са читалищата и повече от век по-късно си остават такива.

Училищата са били не само образователни средища, но са имали и своите културни традиции, възпитаващи естетическите възприятия на подрастващите. Паметта за миналото, традициите бележат по своеобразен начин културния живот на българина и неговото самочувствие.

Каква е задачата?

Вашата задача е да проучите не само значимите събития и личности, но и такива, за които паметта е избледняла. Така Вашето изследване ще допринесе за обогатяването на културната памет на родното Ви място и ще съхрани спомена за забравени или малко известни факти, които са частица от културното ни наследство. Потърсете източници напомнящи за личности оставили диря в областта на литературата, музиката, изобразителното и сценичните изкуства, с които се гордее родният Ви край.

Разтворете стари албуми, в които ще откриете места и моменти от събития свидетелстващи за културния живот във Вашия роден край. Поговорете с Ваши близки — очевидци на събития значими не само в национален, регионален, но и в личен аспект. Може би те са белязали или променили житейския им път.

Архивите пазят документи съхранили безценни факти. Посетете ги и потърсете онези, които ще направят изследването ви уникално. Това ще бъде не само вълнуващо пътуване в миналото, но и Вашият принос към обогатяването на националната и родова памет.

Петър Стоянов по традиция връчва наградите на победителите
Петър Стоянов по традиция връчва наградите на победителите

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...