събота, 5 юни 2021 г.

Градчето от сериала „Синьо лято“ - Нерха

 Остров Нерха, където е сниман сериалът „Синьо лято“

В Покана за пътуване на 6 юни 2021 по програма Христо Ботев на БНР от 17 часа: С Бойка Велинова по Пътеката на краля в Андалусия. Художничката Рада Якова, която търси Витамин D в Хага и Виена

В миналото издание на Покана за пътуване Бойка Велинова разказа как Испания се подготвя за завръщането на туристите – с  почистени плажове, обновени менюта в ресторантите, ремонтирани хотели и широки усмивки.

Бойка живее в Андалусия и при телефонния ни разговор така сочно и картинно описа  тамошните красоти, че не мога да не го споделя с вас.

Остров Нерха, където е сниман сериалът „Синьо лято“
 Нерха, където е сниман сериалът „Синьо лято“

Ако не сте слушали Покана за пътуване, да ви представя Бойка Велинова. Тя е дигитален номад, полиглот, кулинарен авантюрист и ценител на бавното живеене. Посетила е 109 държави на 6 континента и с удоволствие ги споделя в своите статии. Днес е ред на Андалусия. Запитах я впечатленията й свежи ли са или кара на спомени, както коронавирусът налага.

И тя ни въвлече в пъстра и завладяваща църковна процесия. А после ни качи на Балкона на Европа.

Балконът на Европа
Балконът на Европа

Основните интереси на Бойка Велинова са обектите на ЮНЕСКО; архитектура и антропология; изкуства и кулинарни традиции.  Тя преживява на свой гръб всички туристически трендове през последните години.

От свръхтуризма преди пандемията към пълния стейкейшън – ваканция близо до дома, за която ни разказа в миналото издание на Покана за пътуване.  

Но сега  с Бойка отиваме в градчето Нерха, където е сниман любимия сериал „Синьо лято“ и се изкачваме по Пътеката на краля.

 Нерха – пещерите там са основна туристическа атракция
Гигантският сталактон, вписан в Книгта на Гинес
Гигантският сталактон, вписан в Книгата на Гинес

Ще продължим да пътешестваме с нея до различни точки на света чрез пътеписите, които публикува в български медии. 

Остров Нерха. Площадът на откривателите
 Нерха. Площадът на откривателите
Андалусия

В центъра на Тел Авив е достатъчно да пресечете многолентов булевард, за да се върнете 150 години назад.

Къщи като от старовремско германско село се гушат в подножието на небостъргачи в квартала „Сарона”, който е доста по-възрастен от самата държава Израел.

Още за Сарона четете тук

Художникът, илюстратор и графичен дизайнер Рада Якова откри в София изложбата си, наречена Витамин Д.

Художничката Рада Якова
Художничката Рада Якова

Показателно име, като се има предвид, че местожителството й от 9 години е Хага в Нидерландия. Преди това е направила магистратура по изобразителни изкуства и реклама от Виена.

Произведенията на Рада, често интерпретиращи женската сексуалност, са представяни в престижни галерии в Прага, Амстердам, Хага, Ню Йорк, Виена и Лондон.

През 2019 г. нейната инсталация RedRoom е в съпътстваща изложба на Венецианското биенале.

С Рада разговаряхме за Нидерландия и Австрия и за присаждането на един български художник там.

Видео от изложбата на Рада Якова в Хага.

Тя  ме изненада с твърдението, че в космополитна  Виена невинаги са толерантни към чужденците. Дори понякога си почивала от битието си на студентка със славянски акцент като поръчвала в кафенето на английски.

Произведение на Рада Якова
Произведение на Рада Якова

 Рада Якова, която заедно с други български художнички Ейми Чапман и Петя Чалъкова  създава онлайн платформата за представяне на съвременно нашенско изкуство 5new, споделя може ли да се реализираш като човек на изкуството в странство.


Виртуална разходка из 5new

Художничката създава своите слънчеви картини в подредената, чистата  и дъждовна Нидерландия, но пък твърди, че хората там са усмихнати и се сприятеляват по-лесно от виенчани.

Лятна буря. Произведение на Рада Якова
Лятна буря. Произведение на Рада Якова

Не забравяйте, че Покана за пътуване се излъчва всяка неделя от 17 часа по програма Христо Ботев на БНР

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...