събота, 17 април 2021 г.

Хербариум приближава света до нас

В Покана за пътуване на 18 април по програма Христо Ботев на БНР от 18,30 часа: Кураторът и арт консултатн Ирина Баткова разкрива как се работи в международни проекти. Наталия Бояджиева за Норвегия и странните нрави там. При Червените колобуси в Занзибар

 


Като нямаме възможност да бродим по света, светът ни идва на крака. Засега само в областта на изкуството и под формата на Хербариум, но кой знае какво ни е подготвило бъдещето. Ако се чудите що за Хербариум съхранява международни творби, пояснявам. Това е проект с автор Ирина Баткова, чиято цел е да се създаде колекция, запечатала в кутии съзидателната енергия на различни поколения артисти по целия свят. 


Съдържанието на всяка кутия е придружено от описание и звуков файл с гласа на автора, които са представени в изложбата и на уебсайта към проекта. . Поканените от куратора на „Хербариум“ художници посочват  двама нови участници, които да пресъздадат своите чувства в кутии.  Така се проследяват креативните контакти в света на изкуството. Разговарях по телефона с Ирина Баткова не само за авангардната й идея, а и за това как се работи като куратор на мащабни експозиции в толкова различни страни като Турция и Русия.

Тя разкрива как се променя съвременното изкуство в световен мащаб покрай пандемията.

Ирина Баткова е и създател на Арт проджект депо – независима платформа за проекти, които изследват съвременния свят и неговите политически, икономически, културни и исторически параметри. Оказва се, че в наши дни световните галеристи се връщат към „аналоговите“ начини на общуване.

Изложбата Хербариум ще бъде в национална галерия  Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство до 31 май.

 



В животинския свят често пъти отношенията са като в човешкия. При редките маймунки Червен колобус, например, най-хубавите плодове се дават на елита. Май ви заинтригувах. Хайде тогава към Джозани Чвака бей в Занзибар - единственото място на планетата, където се въдят сладките шебечета.

Още за Червените колобуси – четете тук

Журналистката Наталия Бояджиева  ни е водила в Покана за пътуване при племена наемни убийци и човекоядци на Филипините и е разказвала как край Пънлай в Китай  две морета се сблъскват, без да се слеят. Наталия е автор на книгите Светлина от Изтока и Лицата на Филипините. Този път, обаче впечатленията й са от значително по-питомна държава – Норвегия. Тя се озовава там след три години в Китай и... преживява културен шок.


Наталия Бояджиева никога не се задоволява с повърхностен поглед към държавата, в която се намира и се опитва да задълбае в местната душевност. Дори когато става дума за отнемане на деца от родителите.  Гостенката ни добавя още щрихи. Тя е член на Абужет – българската секция на Световната федерация на пътуващите писатели, която отбелязва своята 65-годишнина.



 Затова минаваме на по-ведри теми. Като например какво е усвоила на курса по норвежки. Оказва се – почти нищо, защото класа уж за начинаещи всички говорели перфектно. Но пък си намерила руска приятелка, с която обикаляли по изложби и концерти. Включително и в дома на Едвард Григ.

А със съпруга си посещава Паркът на мечките, където виждат как едрите животни се катерят по дърветата със завидна лекота.




Сладкодумната Наталия Бояджиева, която пише честно,  не посрами колегите-пътешественици Ясен Антов и Валери Петров, присъединили България към Световната федерация на пътуващите писатели преди 65 години.




Няма коментари:

Визуалният артист и дизайнер Невелин Иванов-Нево с номинация за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2024

  Визуалният артист и дизайнер Невелин Иванов-Нево с номинация за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2024 Творецът влага собст...