понеделник, 26 октомври 2020 г.

За смисъла на астрологията е най-новият документален филм на режисьора Стилиян Иванов

Стилиян Иванов

Стилиян Иванов

Премиерата е на Деня на будителите – 1 ноември, от 20:00 ч., във Фейсбук страницата на Център по себепознание “Орфей” и в youtube канала на Додофилм

“Когато знаеш кой си, не си интересуваш какво другите мислят за теб!” С този хилядолетен астрологичен апокриф започва пълнометражната документална лента на режисьора Стилиян Иванов “За смисъла на астрологията”.

Подготвян и реализиран близо 20 години, филмът представя уникални кадри от индийски ашрами, танцуващи дервиши, индиански шамани… тракийски гробници, богомилски легенди… за да илюстрира дълбокото познание на древната наука Астрология.

В съавторство с Милена Павлова – основател на Център по себепознание “Орфей”, Стилиян Иванов ни разказва 12 притчи за земните и небесни стихии, реабилитирайки обвития в шарлатании престиж на астрологията.

Та нали, както казват авторите на филма, “най-универсалната наука е математиката. В нея няма добро и лошо, красиво и грозно, силно и слабо…

Ако само до преди век робството е било естествена част от бита на човечеството, а днес го заклеймяваме като позор; ако съвсем до скоро пищните женски форми бяха обект на възхищение, а днес аплодираме почти анорексични модели. Ако на Изток все още е приемливо да имаш четири жени, а на Запад това отдавна е табу; то в математиката например винаги всяко число умножено по нула е нула и всяко число разделено на едно остава същото число.

A музиката е “поезията” на математиката. Доказват го не само изписаните с цифри и формули партитури на велики композитори, но и самите “хармония” и “ритъм”, които съставляват музиката.

“Философията” на математиката пък се нарича астрология. Чрез двуизмерни графични модели съставени от 12 сектора (домове), 12 астрологични знака и 15 видими и невидими небесни тела, тя винаги е могла да обясни, обяснява и ще продължи да разяснява личния и социален свят на човека независимо от неговия пол, възраст, образование, вероизповедание, политическа и сексуална ориентация.

Стилиян Иванов
Стилиян Иванов

Можем да предположим, че астрологията се е зародила преди двайсет и пет хиляди години, от което време са намерени бивни на животни с изобразени върху тях фази на Луната и Слънцето.

Дали това е свързано с прогнозиране на сезоните, с цел подреждане на ежедневието или е първи опит на човечеството да се повдигне на пръсти, за да зърне света отвъд хоризонта на бита няма как със сигурност да знаем, но именно осъзнаването на хората, че са нещо повече от представители на животинското царство ни води до съвременната цивилизация, което няма как да се е случило без анализ и прогноза на личността и обитавания от нея свят.

За документирано начало на астрологията се приемат многобройните текстове с клинописни знаци от Шумер и Акад, на възраст 5 000 години, които обясняват волята на боговете, изразена чрез небесните тела.

Един от надписите гласи: „… човекът е съзнателно същество осведомено за волята на боговете и дарено с привилегията да познава света.“ От древността до днес астрологията изразява човешкия стремеж към себепознание.

Тя ни разкрива многообразието от човешки съдби, пряко свързани с еволюцията на Духа и Душата. Еволюция, чрез прераждане. Съгласно древните астрологични представи за човека, ние се прераждаме не само, за да създадем нови хора (деца), но и за да родим нови чувства, мисли, творчески образи.

Ако само се възпроизвеждаме, оставаме изцяло на физическо ниво. Ние проявяваме звездната част от себе си единствено и само със създаването на красиви чувства, мисли и творчества.

Стилиян Иванов и Милена Павлова застъпват тезата, че: “астрологията изисква от нас Воля, за да търсим и приемем промяната; Търпение, за да приемем неизбежното; Мъдрост, за да знаем кое, кога и как да променим в себе си и около нас.

Понякога дори астрологията изисква подчинение и излизане извън зоната на комфорта, отърсвай ни от предразсъдъци и предубеждения… за наше добро!

Всеки, който подхожда отговорно и с разбиране към астрологията ще потвърди, че тя е истинска и сериозна наука. Сложна и важна материя, датираща от хилядолетия и минаваща през различни етапи – възходи и падения, откритост и тайнственост, достъпност и забрани.”

На 3 декември, от 19:00 ч., с премиерата на филма пред публика ще бъде официално открит Центъра по себепознание “Орфей”, който вече започна работа в интернет средата чрез поредицата звездни интервюта “Ние!”.

ПРЕМИЕРА! 01.11.’20 г., неделя от 20:00 ч., Ден на будителите, във Фейсбук страницата на Център по себепознание “Орфей” и в ютюб канала на Додофилм

Няма коментари:

Д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет финансираха обзавеждането на новата община в Пустец в албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени

  Фондация Българска Памет с поредно мащабно дарение за Мала Преспа, Албания След молба от страна на кмета на Община Пустец Пали Колевски и ...