сряда, 14 октомври 2020 г.

Специален концерт на Габровски камерен оркестър и световноизвестния цигулар Минчо Минчев ще отбележи духовния празник на Габрово, 160 години от обявяването му за град и 70-ата годишнина на маестрото

 Директен стрийм ще даде възможност на всички да се насладят на звуците на „Страдивариус“ и неизпълнявано в България произведение на Моцарт

Минчо Минчев празнува 70 с родния си град Габрово
Минчо Минчев празнува 70 с родния си град Габрово

Великолепно музикално удоволствие, празник за сетивата и наслада за душата ще ни предоставят габровци на 14 октомври – св. Петка – духовният празник на града.

Специален концерт на Габровски камерен оркестър и световноизвестния цигулар Минчо Минчев ще отбележи както празника, така и 160 години от обявяването на Габрово за град, и 70-годишнината на проф. Минчев, който е роден в Габрово. 

Концертът в зала „Възраждане“, ще се излъчи и в директен стрийм на 14 октомври, сряда, от 19:00 часа. Публиката ще може да наблюдава събитието на живо през официалния сайт и youtube канала на Община Габрово,   както и на сайта за култура и изкуство Impressio.bg

Програмата, която е разделена на две части, ще представи произведения от 18 век, но подбрани така, че да засягат злободневни проблеми от нашето ежедневие.

В първата част са събрани сериозни произведения като Концерт за цигулка, обой и оркестър в ре минор от Йохан Себастиан Бах и Концерт за цигулка и оркестър в до мажор от Йозеф Хайдн. Тези творби отразяват дългогодишното сътрудничество на Минчо Минчев с Габровския камерен оркестър – у нас и в чужбина.

Партньор на проф. Минчев ще бъде италианският обоист Джулио Бозети, който ще се представи и самостоятелно.  За пръв път в България ще бъде изпълнена Увертюра и танцова сюита от немския бароков композитор Йохан Фаш, който е съвременник и много уважаван колега на Йохан Себастиан Бах.  

Във втората част ще бъдат  изпълнени по-забавни произведения, като фрагменти от ранни симфонии на Йозеф Хайдн, в които музикантите от оркестъра влизат и в ролята на актьори от пантомима.

Като намигване към проблемите, които създава епидемиологичната обстановка в света, ще бъде изсвирена за пръв път в България ранната Симфония № 6 от В. А. Моцарт. Това весело произведениe единадесет годишният гений пише по време на голямата епидемия от шарка в Австро-Унгарската империя.

Самият Моцарт се разболява тежко и оцелява по чудо. Пандемията тогава отнема живота както на хиляди обикновени хора, така и на императрицата и 16 годишната ѝ дъщеря, точно преди нейната сватба.

Габровци очакват всички свои виртуални гости на 14 октомври, сряда, от 19:00 часа, като стрийма се осъществява с подкрепата на Васил Къркеланов и екипа му от ArtLive. Очакваме ви:

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...