неделя, 17 май 2020 г.

7 причини да пием безалкохолно вино





Не сте опитвали безалкохолно вино? Звучи ви странно и невъзможно? Това е първата реакция на всички, които не са опитвали това питие. Ще се изненадате, че то е на пазара от далечната 1908 година, когато Карл Юнг, собственик на винарна на брега на река Рейн, Германия, патентова технологията за производство на първото в света безалкохолно вино. Не бъркайте създателя на първото в света деалкохолизирано вино с швейцарския психолог Карл Густав Юнг, който по това време е сътрудник на Фройд и също е създател, но на аналитичната психология.
Методът на Карл Юнг за деалкохолизация е нежно отстраняване на алкохола на ниска температура - 29С, под вакуум, като в същото време всички аромати във виното се запазват заедно с полезните му съставки и антиоксиданти.  Съставът на получената напитка е само деалкохолизирано вино без добавени допълнителни овкусители или гроздов сок за уплътняване на вкуса. И за да бъдем точни – алкохолното съдържание е от 0 до 0.5%.
В света вече има над 100 деалкохолизирани вина от над 15 страни по света.
Защо ли? Защото през последните години е модерно да поръчаш чаша безалкохолно вино.
Защо не и безалкохолно пенливо вино?
А ето и великолепните 7 причини да пиете деалкохолизирани напитки:
1. Пиеш по време на работа или в обедната почивка - шефът няма да се мръщи и да те гледа подозрително. Пък и екселсите редове не се разминават в очите и продължаваме да сме концентрирани. А какво ще кажете за офис срещи и събития с безалкохолно вино? По-добре звучи, отколкото само със сок и газирани напитки, нали?
2. Пиеш и караш – вече не мислиш как ще се прибереш ….. Не чакаш и drink and drive да те включи в дългия списък на чакащите, а и сега с COVID 19, по-добре е сам да си караш колата.
3.  Деалкохолизираните напитки са 4 пъти по-малко калорични - това ги прави идеални за тези от нас, които са винаги на диета, както и за спортистите. Експертите твърдят, че 100 мл от тези вина имат само ….. 20 kcal.
 4. Безалкохолното вино има същите полезни съставки като традиционното вино - богато на полезни вещества и антиоксиданти, подпомага сърдечно-съдовата дейност и метаболизма, забавя стареенето. Но безалкохолната напитка няма вредното взаимадействие при комбинация с лекарства. Не влияе негативно на имунитета. Знаете, че алкохолът не е най-добрият приятел на имунната ни система.
5. Майките и бременните – няма защо да поглеждат тъжно към чашата сок пред тях, а може да се присъединят към приятелките, които пият вино, защото то е специално за тях! Със своите 0-0.5% алкохол чаша от напитката няма да навреди на бебето. А знаете ли, че и в прясноизцедения портокалов сок има  0,2% алкохол?
6. Никога не мислите как ще се събудите на следващия ден – забравете за махмурлука и подпухналото винено лице! Ползата е по-добър тургур и тен на лицето, а и срещата с бизнес партньорите ще мине без проблем. Ще направите перфектната презентация. Какво по-хубаво от това – забавлявате се цяла вечер, а няма и следа на следващия ден.
7. Коктейлите с безалкохолно пенливо вино са страхотни! Обикновено пенливото вино с мехурчетата си и високите лесни температури лесно напиват, а така например след 2-3 коктейла аперол шприц  от безалкохолно пенливо и аперол няма да боли главата.
А как да изберем доброто безалкохолно вино?
Четете внимателно етикета! За добрия вкус на безалкохолното вино са важни сортът на гроздето и технологията на производство, която определя дали ще бъде само деалкохолизирано вино като състав или не. На етикета трябва да бъде посочен съставът на виното и ако не е укaзан, а пише напитка на база безалкохолно вино, вече е напълно сигурно, че освен безалкохолно вино има и добавен процент гроздов сок.





Няма коментари:

Шестима автори в проекта „Колко те харесвам“ в САМСИ

Дългогодишния проект „Автобиография“ на куратора Надежда Джакова продължава с „Колко те харесвам“ “Колко те харесвам” е поетично-ироничен по...