Не сте опитвали безалкохолно вино? Звучи ви странно и
невъзможно? Това е първата реакция на всички, които не са опитвали това питие.
Ще се изненадате, че то е на пазара от далечната 1908 година, когато Карл Юнг,
собственик на винарна на брега на река Рейн, Германия, патентова технологията
за производство на първото в света безалкохолно вино. Не бъркайте създателя на
първото в света деалкохолизирано вино с швейцарския психолог Карл Густав Юнг,
който по това време е сътрудник на Фройд и също е създател, но на аналитичната
психология.
Методът на Карл Юнг за деалкохолизация е нежно отстраняване на алкохола на ниска температура - 29С, под вакуум, като в същото време всички аромати във виното се запазват заедно с полезните му съставки и антиоксиданти. Съставът на получената напитка е само
деалкохолизирано вино без добавени
допълнителни овкусители или гроздов сок за уплътняване на вкуса. И за да бъдем
точни – алкохолното съдържание е от 0 до 0.5%.
В света вече има над 100
деалкохолизирани вина от над 15 страни по света.
Защо ли? Защото през последните години е модерно да
поръчаш чаша безалкохолно вино.
Защо не и безалкохолно пенливо вино?
А ето и
великолепните 7 причини да пиете деалкохолизирани напитки:
1. Пиеш по време на
работа или в обедната почивка - шефът няма да се мръщи и да те гледа
подозрително. Пък и екселсите редове не
се разминават в очите и продължаваме да сме концентрирани. А какво ще кажете за офис срещи и събития с безалкохолно вино? По-добре звучи, отколкото само
със сок и газирани напитки, нали?
2. Пиеш и караш – вече не мислиш как ще се прибереш ….. Не чакаш и drink and
drive да те включи в дългия списък на чакащите, а
и сега с COVID 19, по-добре е сам да си
караш колата.
3. Деалкохолизираните напитки са 4 пъти по-малко калорични - това ги прави идеални за тези от нас, които са винаги на диета, както и за спортистите. Експертите твърдят, че 100 мл от тези вина имат само ….. 20 kcal.
4. Безалкохолното вино има същите полезни
съставки като традиционното вино - богато на полезни вещества и антиоксиданти, подпомага сърдечно-съдовата дейност и метаболизма, забавя
стареенето. Но безалкохолната напитка няма вредното взаимадействие при
комбинация с лекарства. Не влияе негативно на имунитета. Знаете, че алкохолът
не е най-добрият приятел на имунната ни система.
5. Майките и бременните – няма защо да поглеждат тъжно към чашата сок пред тях,
а може да се присъединят към приятелките, които пият вино, защото то е
специално за тях! Със своите 0-0.5% алкохол чаша от напитката няма да навреди
на бебето. А знаете ли, че и в прясноизцедения портокалов сок има 0,2% алкохол?
6. Никога не мислите как ще се събудите на следващия ден –
забравете за махмурлука и подпухналото винено лице! Ползата е по-добър тургур и
тен на лицето, а и срещата с бизнес партньорите ще мине без проблем. Ще
направите перфектната презентация. Какво по-хубаво от това – забавлявате се
цяла вечер, а няма и следа на следващия ден.
7. Коктейлите с безалкохолно пенливо вино са страхотни! Обикновено
пенливото вино с мехурчетата си и високите лесни температури лесно напиват, а
така например след 2-3 коктейла аперол шприц
от безалкохолно пенливо и аперол няма да боли главата.
А как да изберем доброто безалкохолно вино?
Четете внимателно
етикета! За добрия вкус на
безалкохолното вино са важни сортът на
гроздето и технологията
на производство, която определя дали ще
бъде само деалкохолизирано вино като състав или не. На етикета трябва да бъде
посочен съставът на виното и ако не е укaзан, а пише напитка на база безалкохолно вино, вече е напълно сигурно, че
освен безалкохолно вино има и добавен процент гроздов сок.
Няма коментари:
Публикуване на коментар