неделя, 16 февруари 2020 г.

Виенският бал - любов в три четвърти такт

Министърът на вътрешните работи -  на Виенския бал




Министърът на вътрешните работи – на Виенския бал
Общата сума, събрана на благотворителното събитие ще стане ясна през април. С нея ще бъде закупена медицинска апаратура за ранна диагностика за рак на гърдата за болниците във Видин, Лом, Тутракан и СилистраН.Пр. Андреа Вике, Йорданка Фандъкова и Мария Нейкова
Н.Пр. Андреа Вике, Йорданка Фандъкова и Мария Нейкова

За 20-и пореден път елегантните гости на Виенския бал доказаха, че не се включват в бляскавото събитие на сезона единствено, за да валсират до зори.
Само от благотворителният търг и томболата бяха събрани общо 16 хиляди лева (съответно 8200 и 7800). През април Виенският клуб през април  официално ще оповести цялата сума, която ще отиде за известна вече кауза – закупуване на медицинска апаратура за ранна диагностика на рак на гърдата за болниците във Видин, Лом, Тутракан и Силистра.



Балет Вая
Балет Вая

Виенският бал за 20-и път пренесе традициите на австрийската столица в София. Той бе под патронажа на кмета на Виена д-р Михаел Лудвиг, софийската му колежка Йорданка Фандъкова и посланикът на Австрия Андреа Вике.



Дебютантите
Дебютантите

Президентът на Виенския клуб Мария Нейкова благодари, задето преди две десетилетия Нейно Превъзходителство й е дала първите уроци по организирането на Виенски бал.  Нейкова подчерта, че без спонсорите от А1, Шенкер, OMV, EVN и Монте-Стамболийски събитието не би могло да се осъществи.



Дебютантите
Дебютантите

Тя заяви, че мотото „Любов в три четвърти такт“ не е избрано случайно –  съчетание между ритъма на валса и близостта с Деня на влюбените Свети Валентин.

По традиция агенция Диаманти аранжира залата в хотел Маринела, модна къща Агресия предостави фракове на дебютантите, а Принцес – рокли на партньорките им. Перлите по вратовете им бяха от Велмар, а коронките – изпратени от община Виена.

От там, както всяка година, бяха и подаръците за дамите. Ефектни гривнички с ключа сол, реверанс към 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен.

Нейно превъзходителство Андреа Вике показа артистичност, достойна за музикално-актьорската й кариера – тя произнесе речта си на английски, като сама я превеждаше на български.




Андреа Вике и съпругът й откриха танците
Андреа Вике и съпругът й откриха танците

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви: „За мен е огромно удоволствие за поредна година да бъда патрон на Виенския бал заедно с Н. Пр. посланика на Австрия. Това е едно от най-елегантните културни събития от календара на нашия град. Това е едно събитие, което се утвърди като последователно, защитаващо социални каузи и това е благодарение на всички вас.

Специално искам да благодаря на Виенския клуб за организацията и утвърждаването на база, като събитие за подкрепа на социални каузи. Средствата, които дарихте миналата година бяха за подкрепа за дом за деца с аутизъм и на болницата по ортопедия. Тази година всички средства ще бъдат насочени към различни болници в цялата страна за ранна диагностика на рак на гърдата.


Струва си усилията и в същото време това събитие е знак за дълготрайното приятелство с Виена, едно утвърдено партньорство в сфери като транспорт, екология и култура. Използвам случая да изпратя моите най-сърдечни поздрави на кмета на Виена и целия му екип в лицето на посланика. 
Благодаря на всички вас, че участвате активно в социалните каузи“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова и не пропусна да подчертае, че елегантната й рокля за пореден път е дело на трикратната носителка на Златна игла София Борисова.

Тя бе на бала с дъщеря си Доротея, поела по нейните стъпки.




Йорданка Фандъкова и София Борисова

Дебютантите от столични училища, които два месеца репетират за Виенския бал, се завъртяха в ритъма на „Полонеза на ветрилото“ от Карл Михаел Цирер.
Валсовете на Роберт Щолц и Йохан Щраус привлякоха на дансинга повечето гости. Българският съпругт на посланик Андреа Вике завъртя на дансинга Йорданка Фандъкова.

Дебютантка покани вътрешния министър Младен Маринов, който показа владеене на валсовите стъпки под благосклонния поглед на половинката си.


Традиционно не пропуснаха танцова изява Светлана Тилкова-Алена и съпругът й Андрей, както и Христо Куртев.


Проф. Румен Нейков, под чието ръководство се подбират изпълнителите и репертоара, бе поканил солистите на оперетата Добрина Икономова и Марчо Апостолов да пеят под палката на маестро Найден Тодоров с Балния оркестър



Дървената пластика, предоставена от Йорданка Фандъкова за търга
Дървената пластика, предоставена от Йорданка Фандъкова за търга

Търгът предизвика наддаване за предоставените от дарители предмети и произведения на изкуството.

Картина с маслени бои на художника Мустафа Балчиклиев бе продадена за 1400 лв. Най-висока цена достигнаха обеци от бяло злато с диаманти, аметист и перли, дарени от Мирела Ненчова, бижутерска къща SSG – 2500 лв., като наддаването започна от 700 лв. За 1700 лв. бе продадена дърворезба на автора инж. Васил Даскалов, дарена от Фандъкова за благотворителната кауза. Още 1600 лв. донесоха колие и обеци с перли от Охридското езеро, изработени от бижутерите сем. Ристески, дарени от Дияна и Мите Стойковски от Северна Македония.



След среднощния кадрил гостите се подкрепиха с виенски вурстчета, гулаш и най-новото вино от изба „Загрей“.


Преди това дошлият от Виена шеф Готфрид Ганстерер бе подготвил със специално транспортираните продукти типично австрийско меню:  

  • салата с херинга
  • шунка от провинция Щирия, гарнирана със сърчица от артишок,
  • агнешко каре със сос с розмарин, рагу от чушки и пюре от сладки картофи,
  • ле­шников нуга крем с мус от дренки.



Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...