четвъртък, 26 септември 2019 г.

С пищен прием в НДК откриха „Дни на турското кино“ 2019. Традиционният филмов фестивал продължава до 6-ти октомври в Дома на киното



Събитието организира Културно-информационният отдел към Посолство на Република Турция с подкрепата на Министерството на културата и туризма на Република Турция, а домакин бе турският посланик Н. Пр. Д-р Хасан Улусой


Есенните дни, посветени на турското кино започнаха с тържествен коктейл в присъствието на редица представители на дипломатическия корпус, културния елит и артистичните среди. Сред специалните гости бяха заместник-министърът на външните работи Петко Дойков и известният турски актьор, карикатурист и филмов продуцент Хасан Качан.
„Турските телевизионни сериали и игрални филми, които се излъчват в България, на Балканите и в цял свят имат голям успех и това много ме радва. Ще бъда щастлив, ако успеем да превърнем този културен обмен в съседство и братство. Защото най-важната и ценна задача на изкуството е да събира и обединява хората.“ – каза Качан и сподели още, че следи за напредъка на българската киноиндустрия, надява се подобни събития да отварят вратите си и в двете посоки и очаква в бъдеще български филми да бъдат представени пред турската публика.
В шестото издание на „Дни на турското кино“ в България са включени пет съвременни ленти, чрез които българските зрители ще се докоснат до многообразната тематика на турската кинематография, пресъздадена в запомнящи се образи, интригуващи съдби и колорит от емоции. И тази година жителите и гостите на столицата ще се насладят напълно безплатно на фестивалните филми.
Двете премиерни прожекция в Дома на киното и в Националния дворец на културата представиха романтичната комедия „Говори колкото мъжа си“ /Kocan Kadar Konuş/. Режисьорът Къванч Баруйоню и сценаристът Шебнем Бурджуоглу по неповторим начин описват историята на  30-годишната Евсун /Езги Мола/, която е притисната от семейството си да намери любовта и най-после да мине под венчило. Това, обаче се оказва нелека задача.
Останалите четири заглавия са „Майчината ми рана“ /Annemin yarısı/, „Шампионът“ /Bizim için Şampiyon/, „Галиполи: Краят на пътя“ /Çanakkale: Yolun Sonu/ и „Кисели ябълки“ /Ekşi Elmalar/. Всички те сюжетно са изпълнени от непреходните човешки ценности – любов, семейство, вяра, прошка, достойнство, свобода и сила на духа. Преплетени са с философските прозрения и душевни вълнения на героите, а феерията от цветове, костюми и приказни природни картини допълват майсторската актьорска игра и увличат зрителите в неповторимо пътуване из необятния свят на седмото изкуство, пресъздаден от талантливите режисьори и сценаристи.
Избраните филми се радват на широк интерес, а част от водещите актьори са добре известни на българската публика от турските телевизионни сериали. Обичаната актриса Мерием Узерли, която играе главната роля във филма „Майчината ми рана“ зрителите познават от емблематичната й роля на Хюрем Султан във „Великолепният век“, а главната роля в „Говори колкото мъжа си“ е поверена на Мурат Йълдърм, станал любимец с ролята си на Демир в сериала „Гордата Аси“.
„При подбора на филмите се опитахме да изберем такива, които да бъдат близки и до двете култури на нашите съседни народи, да са интересни и да отразяват разбиранията ни. Миналата година постигнахме изумителен успех. Вярвам, че и тази година ще бъде така“ – сподели в приветствената си реч на откриването Н. Пр. Д-р Хасан Улусой – посланик на Република Турция у нас.
Фестивалът „Дни на турското кино“ 2019 се провежда в Дома на киното в София и ще продължи до 6-ти октомври. Входът за всички прожекции е безплатен, а посетителите ще получат, като комплимент, талон за отстъпка в кафето на киното.


Пълен график на фестивала „Дни на Турското кино в България“ 2019


ДОМ НА КИНОТО – СОФИЯ

25 септември (сряда) 2019, 14:00 часа 26 септември (четвъртък) 2019, 14:00 часа
„Говори колкото мъжа си“ /Kocan Kadar Konuş/ „Шампионът“ /Bizim için Şampiyon/
27 септември (петък) 2019, 14:00 часа 28 септември (събота) 2019, 14:00 часа
„Кисели ябълки“ /Ekşi Elmalar/ „Галиполи: Краят на пътя“ /Çanakkale Yolun Sonu/

29 септември (неделя) 2019, 14:00 часа 4 октомври (петък) 2019, 21:00 часа
„Майчината ми рана“ /Annemin yarısı/ „Галиполи: Краят на пътя“ /Çanakkale Yolun Sonu/


5 октомври (събота) 2019, 18:00 часа 6 октомври (неделя) 2019, 18:00 часа
„Шампионът“ /Bizim için Şampiyon/ „Кисели ябълки“ /Ekşi Elmalar/




Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...