сряда, 28 август 2019 г.

Трявна събра меломани от България и цял свят за откриването на първия джаз фестивал



Васил Петров с два биса на концерта

Старият град Трявна, известен със съхранени културни традиции, датиращи от 17-ти век, постави началото на ново културно музикално събитие. На 25-ти Август на площад „Капитан дядо Никола“, кметът на община Трявна Дончо Захариев откри  първият джаз фестивал в Трявна. Вечер, в която звучеше  красив вокален джаз, изпълнен от млади и талантливи изпълнители, които представиха своите нови проекти и утвърдени имена от българската джаз сцена. 

Началото на джаз фестивала започна  с участието на Весела Морова  и Йордан Тоновски (пиано), Христо Минчев (контрабас), Кристиян Желев (ударни). Весела Морова е младата надежда на българския джаз, тя  представи селекция от джаз стандарти и бразилски ритми, които провокираха публиката да танцува. Кулминацията на вечерта беше концерта на Васил Петров, който е и инициаторът на фестивала. Той представи симфоничен джаз заедно със Симфониета-Враца и Йордан Тоновски джаз трио с диригент маестро Владимир Бошнаков. 
Специален гост в програмата бе  виолиста Валентин Геров от София квартет. Меломаните се насладиха на чудесните изпълнения на родната звезда и на популярни класически теми и джаз стандарти в акомпанимент на  симфониета-Враца. Певецът не успя да слезе от сцената заради изправените на крака слушатели и бурни аплодисменти и подари още свои изпълнения, сред които емблематичните в репертоара му "Ню Йорк, Ню Йорк" иStrangers in the night”. Многобройната публика от тревненци и гости на града от България и цял свят в продължение на три часа имаха възможността да се наслаждават на прекрасната музика и изключителните изпълнения на участниците в първия джаз фестивал Трявна.


Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...