петък, 7 юни 2019 г.

Кресна – в пълно магистрално затъмнение



Никой не ни информира какво се случва с магистралата, всичко се крие, не знаем какво ще се прави, не получаваме отговор от нито една институция. А ние сме тези, които живеем тука и ще сме най-потърпевши от неправилни решения.
Така се оплакаха жители на Кресна пред представители на националните браншове на най-голямата природозащитна организация в Европа „Приятели на Земята”, които посетиха Кресненското дефиле преди тазгодишната си среща в Илинденци. На площада пред кметството българи и чужденци споделиха тревогата си, че вариантът с две трасета ще бъде пагубен и за населението, и за уникалното дефиле.

- Ние настояваме магистралата да минава през тунел, ако не може да се построи тунел, да се качи цялата горе по така наречения източен вариант – посочи адвокат Антон Драчев от Кресна. Същата теза застъпи и бившият кмет Георги Иванов.
- Не сме съгласни с това, че от нас се крие информация. Има разнопосочни мнения, но мнението на местните хора, в това число и фермерите, въобще не се знае и не се огласява. Ние се събираме на групички, обсъждаме, но никой не ни слуша. Още преди повече от 10 години, когато за първи път разбрахме, че ще има магистрала, предложихме дълъг тунел, който ще бъде най-щадящ за хората и за природата, но това беше категорично отказано. Извадиха много доводи, че нямало пари, че бил много скъп. Никой не говори за това колко е натоварен днес пътят, без значение дали е почивен ден, как ни ограничава движението на домашни животни за пасища, какво ще стане с пчелите, как ще отиваме до нивите си, - обясниха от фермерското сдружение в общината и от двете организации „Пирин 2009” и „Струма  2012”.
Те са взели решение да се присъединят към групата „Спасяване на община и град Кресна” във ФБ и заедно да се борят против строителството на магистралата в дефилето.
Борислав Пауновски от Българската федерация по рафтинг заяви, че ако това се случи, тонове баластра ще бъдат изхвърлени в самата река, безвъзвратно ще бъдат унищожени естествените й бързеи и прагове, което ще доведе до промяна на целия профил на трасето. А транспортирането на хора и лодки до отделни участъци ще стане абсолютно невъзможно, което означава гибел на този естремен спорт, който има вече хиляди фенове у нас.
От своя страна Ягода Мунич, председател на „Приятели на Земята” - Европа, даде пример за успешна кампания в Хърватска, където институциите са били принудени да се съобразят с местните хора и да преместят магистрала от предварително начертания план.

Преди срещата чужденците слезнаха на брега на Струма с лозунг „Спаси Кресна”, а рафтери се пуснаха по Струма с транспарант „Магистралата вън от дефилето”.



Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...