петък, 12 април 2019 г.

Режисьорът Стилиян Иванов представя най-новия си документален филм, посветен на суфизма - “Поклонници на Светлината”


Всяка година на 14 април, стотици хиляди дервиши - мъдреци на Изтока - честват паметта на своя духовен учител Аттар, живял през XI век. В навечерието на големия празник, режисьорът Стилиян Иванов представя най-новия си документален филм, посветен на суфизма - “Поклонници на Светлината”, който ни прави съпричастни с вековното Познание за безсмъртието на човешката Душа. 
Главен герой във филма е 29 годишният дервиш от Иран - Мохамед Чубдари, който по професия е компютърен специалист, но в персийското братството на суфите е усвоил до съвършенство хлебарството, като занаят. Филмът е сниман от лятото на 2016 г. до пролетта на 2019 в Иран, Турция, Азербайджан, Гърция, Хърватска, Италия, Испания, Франция, Германия и разбира се в България, с логистичната подкрепа на Емералд Травел. Меценат на проекта е Гергана Ташкова, която традиционно подпомага българското изкуство и образование. 
Ето с какво започва филмът: “Краят на всяко пътуване е начало на нов живот. Напускаме познатото, за да опознаем себе си. Тялото пренася Душата в нови пространства с надеждата, че заедно ще открият Бог - своя Дух.” И още: “Не се страхувайте от непознатото! Изучавайте го! Светът е двуполюсен и всяко нещо съдържа в себе си своята противоположност. Начало съдържа края. А краят е ново начало. Мракът е отсъствие на Светлина. Студът - отсъствие на топлина. И ако искаш да победиш тъмнината не трябва да се бориш с нея, а да палиш Светлина.” Филмът ще бъде представен в “Те са!” - иновативен проект, чиято аудитория е в YouTube и Facebook.

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...