петък, 8 март 2019 г.

Дананг - 32 км плажове, класирани от Forbes сред най-красивите в света


Вече можете да летите до там без безкрайни прекачвания със зашеметяващи намаления до - 70% с Qatar Airways
Ако се питате какво представлява виетнамския курортен град Дананг, ще ви отговоря с едно изречение – всичко онова, което нашето крайбрежие вече не е: 32 км почти пусти плажове с широка до 20 метра пясъчна ивица, без никакво строителство, заобиколени от планини с бухнала тропическа растителност. Ресторантите са гушат под палмите, там, където свършва плажът, а „хотел на първа линия“ означава постройка оттатък шосето.   
През 2005 година списание Forbes определя плажовете на Дананг като едни от най-красивите в света. И наистина те са главната причина тук да се стичат туристи. Засега предимно корейци и японци, но все повече европейци осъзнават защо по време на войната с Виетнам тук са изпращали в отпуск американските бойци от близката военна база – да се потопят в лековитите минерални извори, да усетят за кратко вкуса на рая, преди да ги върнат в пламтящия ад.
Всички плажни ивици тук са от ситен и ласкав пясък и макар да имат различни имена сякаш преливат една в друга - My Khe, Bac My An и Non Nuoc предлагат шезлонги и чадъри, водни спортове и закътани кафенета, но особено в работни дни човек може да се почувства като Робинзон на пустинен остров. Местните смятат бялата кожа за изключително достойнство и затова предпочитат да тичат сутринта преди изгрев по пясъка или да поседнат на крайбрежната алея с приятели след залез слънце.


Bac My An е централният плаж на Дананг и често го наричат Китайския, защото е предпочитан от поданиците на Поднебесната империя. Това е любимото сборно място на сърфистите – тук всяка година се провеждат състезания и поклонниците на този спорт го окупират главно от септември до декември, когато вълните са подобаващи.
Ако пък се чудите къде по дяволите е този Дананг – намира се на брега на Южнокитайско море в северната част на Виетнам, на 759 км от столицата Ханой и на 960 км от Хошимин, популярен повече като Сайгон.  Населението му е около милион, а общата площ 1283 кв.км. И ако това в съчетание с информацията, че градът е традиционно голямо пристанище е на път да ви откаже от идеята да го посетите, пояснявам: практически селищата са две. Курортната част е отделена от типично градската от река Хан, която е широка неколкостотин метра. На Запад са кадаифът от улици с рева на мотопедите, магазините и местното население.  На изток от реката е кротката туристическа зона със зелени оазиси, луксозни хотели и не особено интензивно движение. 






В някои часове от деня картината там и почти призрачна – нови шосета, спретнати тротоари, високи сгради, широки кръстовища и… пустота. Сякаш някой е изтрил с гума хората от пасторалната картина. Само на плажовете цари някакъв живот.  Точно място за пълна почивка. Е, за любителите на забележителностите и разнообразието наоколо има достатъчно места, където да „излеят нервите си от лежането по плажа“. 
Само на младите почитатели на нощния живот ще се наложи да пресекат Dragon bridge (най-сниманият за Инстаграм обект през 2018 година), за да стигнат до клубовете, предимно с караоке – любимото занимание на виетнамските им връстници.
Дананг, обаче не е град, който е възникнал от нищото покрай пристанището и туристите. Историята му започва преди 2 хилядолетия. Първите сведения  датират от 192 година Сл.Хр., когато тук се заселват индонезийци и създават селището Индрапура. По-късно мястото става част от кралство Чамп. Първите европейци пристигат през 1535 г.  А от 1858 година е френска колония важен порт под името Туран.
В случай, че любопитството ви се е засилило и се питате как да стигнете до там – вече е много по-лесно. Доскоро от София трябваше да летите до някой европейски град. От там до Сайгон или Ханой и с вътрешен полет до Дананг. Сега просто взимате Qatar Airways до Доха и след 7-часов полет от катарската столица вече пиете коктейли на плажа. Ако проследите линка, ще намерите още примамливи предложения с до 70 на сто намаление за самолетни билети


Няма коментари:

Д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет финансираха обзавеждането на новата община в Пустец в албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени

  Фондация Българска Памет с поредно мащабно дарение за Мала Преспа, Албания След молба от страна на кмета на Община Пустец Пали Колевски и ...