петък, 22 февруари 2019 г.

СИЛВИЯ КАЦАРОВА – СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА ЧЕСТВАНЕТО НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МАЙЧИНИЯ ЕЗИК


 
В София бе отбелязан „21 февруари - Международен ден на майчиния език“, обявен от Генералната конференция на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, ЮНЕСКО през 1999 г. Честването организира Сдружението за културно взаимодействие с подкрепата на Посолството на Република Турция в България.
Деца и младежи от различни възрастови групи от цяла България изразиха значимостта на говоренето и изучаването на майчин език, като рецитираха стихотворения, представиха балетни и фолклорни танцови и музикални изпълнения. Награди получиха отличилите се на челни позиции в конкурса за есе на тема „Защо е важно да пишем и четем на майчиния си език?“. Специален гост на събитието бе обичаната естрадна певица Силвия Кацарова, която внесе колорит към програмата с изпълнения на български и турски език.

Гостите, сред които председателят на Комисията за защита от дискриминация, главният секретар на Омбудсмана, представители на дипломатическия корпус, Главното мюфтийство и неправителствени организации приветства посланикът на Република Турция в България д-р Хасан Улусой. Той напомни, че изучаването на майчин език в България, която е член на Европейския съюз, е конституционно право и отбеляза желанието на сънародниците за преодоляването на практическите трудности при упражняването на това право, както и тяхната готовност за сътрудничество с българските власти в тази насока. Посланик Улусой подчерта значението на изучаването на майчиния език от гледна точка на културата на съжителство, обръщайки внимание на факта, че децата, които не успяват да се научат да четат и пишат на майчиния си език, трудно научават и официалния език на страната си, което би могло да има негативен ефект върху връзките им за принадлежност.

Няма коментари:

Комисарят на българския павилион Надежда Джакова – сред малкото поканени при Папа Франциск във Венеция

  Комисарят на българския павилион Надежда Джакова – на специална среща с Папа Франциск във Венеция Комисарят на Българския павилион на 60-т...