сряда, 6 февруари 2019 г.

Младежи от Македония посетиха Европейския парламент с подкрепата на д-р Милен Врабевски




За поредна година Фондация „Българска памет“ и д-р Милен Врабевски инициираха, финансираха и организираха посещение на младежи от Македония в Европейския парламент в Брюксел. Участие в тазгодишната официална визита взеха близо 35 от най-изявените ученици от Източна Македония, като повечето от тях за пръв път излизат извън страната и имат шанса да се докоснат до впечатляващата европейска столица.

Под внимание при подбора на младежите бе взето активното им участие в конкурсите за есе и образователните младежки обмени, организирани от Фондация „Българска памет“, както и участието им в семинара по „Предприемачество и високи технологии“, който Фондацията проведе в Делчево в края на 2018 г.

Посещението на Европейския парламент се осъществи по покана на евродепутата д-р Андрей Ковачев, а целта на визитата бе младежите да се запознаят с функциите и ролята на ключовата европейска институция в процеса на взимане на решения в ЕС, както и да научат какво е значението й за държавите членки и техните граждани. В следващите два дни децата ще имат възможност да разгледат най-големите забележителности на Брюксел и да усетят духа на Обединена Европа.
„С тази, а и с всички наши многобройни инициативи, които организираме с младежи не само от Македония, но и от Сърбия, Албания, Украйна, Молдова и България, се грижим за това в бъдеще да имаме образовани, мислещи и способни посланици на евроинтеграцията в страните от Източното партньорство и Западните Балкани. Важно е децата не просто да знаят каква институция е Европейският парламент но и да видят с очите си как функционира и по какъв начин да използват възможностите за образование и професионално развитие, които членството на страната ни в ЕС предоставя“, сподели д-р Милен Врабевски.
Инициативата е част от дългогодишната програма на Фондация „Българска памет“ за трансгранично сътрудничество, което дава позитивни резултати за развитието на добрите взаимоотношения между хората от двете страни на границата в името на общото ни европейско бъдеще.

Фондация „Българска памет“
Фондация „Българска памет“ е учредена през 2007 г. от д-р Милен Врабевски. Тя се занимава с разработването на креативни европейски проекти, както и с инициативи за съхраняване на българското културно наследство, историческа памет и национално самочувствие. Приоритетите на фондацията се реализират в четири основни направления: Утвърждаване на националното чувство у най-младите, чрез инициативи за опазване на културно-историческото наследство; Инициативи за борба с демографската криза в България; Образователни инициативи за интеграция и социализация на българските общности от историческата диаспора; Инициативи за изграждане на иконом;ика на знанието и реализация на младите хора в България. Фондацията подкрепя национално отговорни инициативи в духа на демократичните ценности на Обединена Европа – плурализъм, толерантност, автономност и съгласие.     

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...