събота, 12 януари 2019 г.

В Покана за пътуване: Маги и Цветин от Вълшебният керван за пътешествиято на яхт стоп


Снежана Йовева от сдружение „Толкова близо, толкова далеч“ за българите в странство, д-р Ана Пейкова – грижи за кожата в студа


Може би някои от слушателите на „Покана за пътуване“ помнят как двамата отявлени пътешественици Маги и Цветин от блога Вълшебният керван дадоха интервю за предаването от един виетнамски плаж. Това беше миналата година през май, когато бяха изминали две трети от магичното си и почти невероятно пътешествие. 
Ако ви е учудило словосъчетанието „магично и почти невероятно“, ще се аргументирам. Маргарита Ценова – дипломиран зоолог от университет на Канарските острови и Цветин Шущарков, инженер, специалист по индустриален дизайн, тръгват от България през април 2015-а, за да се завърнат малко преди края на 2018 година. 
Ето какво пишат в блога си пътешествениците: „През последните три години осем месеца и пет дни  пропътувахме по земя и вода близо 100 000 км  изминавайки Пътя на коприната до Далечния Изток, Пътя на подправките до Индонезийския архипелаг, посетихме Папуа Нова Гвинея и островните държави на Меланезия и достигнахме до остров Фиджи. 
След близо 6 месеца мореплаване с яхтата Алабама прекосихме Тихия океан, минавайки покрай Микронезия и Япония, достигнахме Южна Корея. След кратко пребиваване в Тайван и Виетнам се отправихме по един от теоретичните пътища на прабългарите от далечните източни земи на Китай и Монголия през централно азиатските държави Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан и кавказките страни Азербайджан, Грузия и Армения до родната ни България.  Щеше да е криминално престъпление, ако не ги бях поканила на гости.
Ако имахме пари, щяхме да наемем Маги и Цветин за  рекламни лица на предаването „Покана за пътуване“.  Двамата пътешественици са заедно от 12 години. Запознали се на Рила и веднага разбрали, че са един за друг. 
Попитах ги не се ли случва да се скарат понякога. Оказа се, че отношенията им им тутакси дават отражение върху пътуването – ако са сърдити стопът не върви, времето се разваля, изгубват се… Затова са пропътували Папуа Нова Гвинея, Соломоновите острови, Фиджи и почти цяла Азия в добро настроение.


 Толкова близо, толкова далеч. Не, не съм се отдала на мечти. Просто така се нарича сдружениетото за подкрепа и популяризиране на съвременно българско изкуство и култура у нас и по света. 
Новината, че произведения на артисти, участвали в организираните от „Толкова близо, толкова далеч“ изложби, са включени в презентативния информационен двуезичен календар "Виж България в Европа - съвременно изкуство" на Министерството на културата, бе повод да се срещна със Снежана Йовева. 


Дамата има десетки публикации и научни трудове в областта на политиките за българските общности по света. И може да се похвали с богат опит в културния мениджмънт, с участие в национални и международни проекти. Поседнахме в една художествена галерия, за да разкаже малко повече за сдружението, на което е заместник-председател и съучредител – ето линк към него www.soclosesofar.net. Освен това Снежана Йовева е автор и издател на сборници с вдъхновяващи родолюбиви истории на наши сънародници зад граница, които могат да бъдат изтеглени безплатно от www.spisanie.ongal.net
 Онези, които се интересуват не само от екстремни пътувания, ами надават ухо и как да реставрираме кожата си след някое от тях, познават д-р Ана Пейкова, дерматолог, пътешественик и официален консултант на Покана за пътуване. Но преди да я разпитам за начините за справяне с пораженията след зимния студ и свирепия вятър, я помолих да ни разкаже за австрийската част на Тирол, откъдето се завърна неотдавна. Като родопско чедо тя по достойнство е оценила малко дивата и дори враждебна красота на Алпите.

„За съжаление, ние малко обръщаме внимание на атмосферните влияния върху кожата през зимата. Като че ли повече говорим за лятото, за петната, за слънцезащитните кремове, а сякаш пренебрегваме факта, че студът може да  увреди кожата също толкова силно – каза в „Покана за пътуване“ д-р Ана Пейкова и поясни:  „На първо място са UV лъчите, които и през зимата са също толкова силни и отразявайки се от снега нанасят същите поражения върху откритите части на тялото. Вятърът е един много пренебрегван фактор, който силно изсушава кожата, води до премахване на защитния водно-липиден филм и по този начин тя започва да се нацепва. Това създава условия за навлизане на различни вируси, алергени и бактерии.
Затова през студените месеци много от хроничните кожни заболявания се активират и трябва да се обърне по-специално внимание на лицето, на шията, на деколтето, на ръцете, както на косата и на ноктите.
Начините за оправяне на пораженията започват с домашна грижа. В къщи можем да използваме по-меки измивни кремове и гелове. След подсушаването задължително трябва да се нанася по-плътен крем или т.нар. колд-кремове, предназначени специално за зимни условия. Те са подхранващи и предпазващи.
Добре е през зимата да използваме серуми с Витамин С. Те са с активни съставки. Серумът е продукт, който се слага за определено време, той е по-концентриран и се поставя под основния крем. Хубаво е да знаем, че серумите се нанасят вечерно време. А през деня заедно с предпазващия крем да нанасяме слънцезащитен продукт или крем с
UV филтри“, споделя д-р Пейкова, а в предаването дава още много полезни съвети.


Публикуване на коментар

Излезе от печат пети, юбилеен Алманах на успешните бизнес казуси в България 2019

Истинските бизнес истории и послания на едно място Луксозното пето юбилейно издание на Алманах на успешните бизнес казу...