понеделник, 17 декември 2018 г.

Ски сезонът е открит – пълнете джобовете и бегом към пистите


 Юлия Вълкова, luxurybg.eu, снимки интернет




Поскъпват дневните карти за лифт в Банско, Пампорово и Боровец, без промяна са на Витоша. Според официалната прогноза на туристическото министерство ще бъде реализиран ръст с 5-7 % повече гости.

След като през последните три години повечето зимни курорти задържаха цените на дневните карти (имаше корекции при някои от полудневните например), от този сезон ще има поскъпване, показват официално обявените тарифи на концесионерите на ски зоните в Банско, Боровец и Пампорово - "Юлен", "Бороспорт" и "Пампорово". В Боровец и Пампорово дневната карта за лифт става 58 лв. при 55 лв. за миналата година. В Банско увеличението е по-драстично - карта за един ден вече ще струва 65 лв. при 58 лв. лани. Увеличението обхваща и различните видове карти - за половин ден, за 5 дни и за 7 дни. Така например петдневна карта в Банско през тази година ще бъде 315 лв. при 280 лв. за миналия сезон, в Пампорово - 260 лв. при 247 лв. , а в Боровец- 260 лв. при 245 лв. преди.



В трите курорта без промяна ще остане единствено цената на картата за цял сезон: в Банско тя ще бъде 1500 лв., а в Пампорово- 1880 лв. И през тази година пистите в Рила предлагат два варианта на сезонни карти- с включено нощно каране за 1000 лв. за целия сезон и карта от 500 лв. за делнични дни, която включва и нощно каране в дните от понеделник до четвъртък.

През тази година според официалната прогноза на туристическото министерство ще бъде реализиран ръст през зимния сезон с 5-7 %. Според статистиците лани у нас са гостували над 1.6 млн. чуждестранни туристи, което е увеличение от 12 на сто на годишна база.

За съседите Пампорово е сред най-притегателните курорти

Гръцки, македонски и турски туристи и туроператори пристигнаха в родопския курорт за откриването на сезона. По-високата с три лева такса за лифт карта се компенсира с приемливите цени по лафките край пистите - кафето и чаят са между 2 и 3 лв., топлият шоколад и бирата - 3 лв., принцесите около 3-4 лева, сандвичите от 5 до 9 лв.

Почти всички ски писти в курорта започват от връх Снежанка (1926м), като тяхната надморска височина варира от 1926м до 1400м. Сред най – големите предимства на ккурорта е липсата на опасност от лавини и силен ураганен вятър. Затова е притегателно място за скиори и сноубордисти. Той е признат от Neilson Active Holidays за най-добрия курорт в Европа за начинаещи скиори, има отличия и за най - доброто ски училище.  Тук се провеждат спортни събития от национална и международна важност.

Преди няколко сезона се постави началото на първото у нас на два курорта в една обща ски зона „Пампорово - Мечи Чал“. Обединението ги превръща в комплекс за зимни спортове и цели да създаде най-големия ски курорт на Балканите с възможност за домакинство на престижни спортни събития. Разстоянието от 9 км между двете зони дава възможност и за единна транспортна и билетна система. През зимния сезон редовни специализирани ски бусове обслужват двете ски зони и осигуряват трансфер на всички туристи, желаещи да посетят ски центрове Пампорово и Мечи Чал. Има спирки и указателни табели с информация за актуалното разписание и движение на ски бусовете, които са безплатни, ако е закупена лифт карта .

Гери Никол пее на Бъндеришка поляна

За поредна година Банско открива сезона с много игри и награди, като ново Audi A3, заровени в снега сандъци с изненади, СПА почивки, уикенди за двама, златни изкушения, мобилни устройства.  Специален гост на курорта по време на откриването бе олимпийският и световен шампион от Австрия Патрик Ортлиб. Той се бори да привлече най-добрите скиори, които да се изправят отборно с него срещу тима на Марк Жирардели. Най-бързият състезател сред всички тях печели сезонна карта за Банско. Специални гости на снежния празник са хитовата певица Гери Никол и балет „Нова”. Музикалната програма стартира на сцената под писта „Томба”. Водещ стана Део, подкрепян от диджей Sprite. Партито продължи на площада в центъра на града с музика, танци и вкусните гозби на Ути Бъчваров.

Курортът очаква изключително силен сезон. За поредна година тук ще се проведат стартове от Световната купа. От 22 до 24 февруари 2019-а пристигат най-добрите състезатели в алпийските ски при мъжете за алпийска комбинация, супергигантски слалом и гигантски слалом. Банско вече е с пореден приз от Академията на световните ски награди в Кицбюел и така се нарежда сред 26-те най-предпочитани дестинации в света. Курортът е и сред 8-те с 6 приза от общо 6 издания на Световните ски награди.

Боровец посреща с нов 6-седалков лифт

Сред най-силните ни зимни курорти Боровец този сезон посреща гостите си с нов ултра модерен 6-седалков лифт, изграден на мястото на стария 4-седалков по съществуваща линия с иновативна технология, която позволява увеличение на скоростта и капацитета. Той поема до 3000 души на час, което е над три пъти повече от предишния, а изкачването от долна до горна станция е само около 3 минути  – повече от два пъти по-бързо от преди. Лифтът свързва учебния плац пред хотел "Рила" със синята писта "Мартинови Бараки 1", червените "Мартинови бараки 2 и 3“ и черните "Мартинови бараки 4" и "Червено знаме", както и  фрийстайл терейн парка "Сноу Парк Бороспорт". Съоръжението обслужва и популярното нощно каране. В дългосрочен план е залегнала реконструкция на кабинковия лифт и разширяване на заснежената с изкуствен сняг зона до 85% от общата част на пистите. 

Софиянци и гостите на столицата отново прецакани за Витоша

От „Витоша ски” АД съобщават, че е дружеството е готово незабавно да инвестира в модернизацията на всички собствени съоръжения в случай, че това не противоречи на действащото законодателство. За целта е необходимо да бъдат предприети действия по изчистване на спорните разпоредби в Плана за управление на природен парк „Витоша” и в Закона за горите. В противен случай, дружеството е възпрепятствано да осъществи каквито и да било инвестиции по модернизация на съоръженията си, тъй като те противоречат на нормативната уредба. Технически не е възможно ново съоръжение да използва само и единствено стъпките на вече изграден лифт.

С други думи – съществоващото, колкото и да е старо, се руши, пистите ги няма, а скиорите гледат с носталгия към миналото, когато зимас планината вреше и кипеше от народ. Работят почти на пълни обороти ски и сноу борд училищата, онези, които не изневеряват на планината, ще карат на „Лалето“ – и през деня, и вечер.


Няма коментари:

“Съседите” за най-голямото откритие на 60-ото Биенале във Венеция, според The Observer&The Guardian

The Observer&The Guardian определи “Съседите” за най-голямото откритие на 60-ото Биенале във Венеция “Най-голямото откритие беше малък п...