петък, 23 ноември 2018 г.



Дерматологът д-р Ана Пейкова за скъпата цена на евтините филъри


Много уважавам пациентите, които избират мястото, където ще отидат след разговор с един, сдвама, с трима лекари. Призива ми към пациентите е: Идете, попитайте какво енужно лично на вас. Защото ако на вашата приятелка са били необходими 3 милилитра хиалуронов филър, на вас може да ви трябват пет или само един милилитър. Не можем да определяме нещата в милилитри.
Другият въпрос, който според мен е наболял в медицинските среди, е мястото, в което се поставя филъра и квалификацията и образованието на човека, който извършва манипулацията. Както и самият филър като продукт, произведен нелегално и съхраняван в неподходящи условия, компетентността на лекаря, ако въобще елекар.
От пациенти разбирам, че филъри се поставят от неквалифицирани за тази дейност лица. Един дерматолог учи 6 години обща медицина и после още четири, за да вземе специалност. Това означава, че лекарят има нужните познания, сертификати и носи отговорност за това, което прави. Не казвам, че един доктор не може да сбърка, но той носи отговорност за постъпките си.
И когато човек реши да прави някаква корекция по себе си не е необходимо да се води само от цената на един милилитър,  което щеше да бъде смешно, ако не беше опасно. И тъжно.
Специалистът е този, който определя къде точно да постави филъра, на каква дълбочина как да го инжектира, как да съвмести отделните ампули, така че лицето да изглежда красиво, естетично.
Както вече казах, проблем е и мястото, където се извършват манипулациите. Знаете през колко трудности минава един лекар, докато узакони кабинет, който да отговаря на точни изисквания – хигиена, набор за първа помощ, специален  кит ако евентуално се получи запушване на артерия, което е много сериозен страничен ефект при поставянето на филър. Това често се игнорира от клиентите, а то може да доведе до трайни последствия –некроза, ослепяване…  Лекарят, който извършва процедурата знае във всеки момент как да реагира на възникналата ситуация.
Човек, който не е учил задълбочено анатомия, физиология има опасност да засегне нерв, кръвоносен съд и пациентът да заприлича на рисунка на Пикасо. Напоследък има и такива случаи. Пристрастени клиенти, които обикалят по различни доктори. Лекари, които държат на името си, оказват да ги инжектират. И отиват при неспециалисти. В един момент кожата се отпуска, лицето „пропада“, образуват се грозни буци.. И това няма нищо общо с естетиката.
Добре е когато пациентът ходи на едно място и не е доволен от поставения филър, да севърне при лекаря, да обсъди с него проблемите и докторът, извършил манипулацията, да се опита да я поправи, да разгради филъра, да постави нов, да вземе решение и да поеме отговорност за стореното.
Моят призив е: когато сте недоволни от един лекар първо изяснете защо и как точно се е случило и когато филърът се разгради, търсете други специалисти.
Вторият въпрос, който много често чувам напоследък е „Има ли промоции?“.
Според мен, не е основателно човек да си прави корекции по лицето, когато има някакво намаление на услугата. Нека правим разлика между стоките в магазина и здравето, особено когато става дума за лице.
Има филъри, които се продават на черния пазар. Те се внасят по незнайно какви канали и пътища, и хората, които ги продават на козметиците нямат сертификат. Затова дават по-ниска цена. Лекари без специалност и дори хора, които нямат диплома за  доктор, започват да поставят филъри в пъти по-евтино. Все още няма орган, който да регулира тези процеси на нашия пазар. Филърът е медицинско изделие, би трябвало да мине през агенцията за лекарствата, но в месеца по няколко пъти на вратата на клиниката идват хора,които предлагат все нови и нови филъри като куфарни търговци. В момента пазарът е залят и не е ясно колко от продавачите са оторизирани и колко от продуктите имат сертификат за качество.
Какви са опасностите, ако решите да си поставите филър в гаражен салон или дори у вас? Най-основният страничен ефект, е запушването на съд. А то води до некроза. В зоната на устните това е много сериозен недостатък. В областта между веждите и около очите – също.
Друг сериозен проблем при поставянето на хиалуронови филъри, когато не се спазва достатъчна дезинфекция, е т.нар. „бактериален филм“. Той се вкарва в кожата, бактериите се развиват под нея. Кожата може да оттече, да се възпали месеци след поставянето на филъра, защото бактериите са „работили“ отвътре.  Не на последно място е и естетичния външен вид, който явно за някои не е толкова важен, след като избират процедура единствено според цената. Един лекар може да прецени точно какво ви е необходимо в дадения момент, според вида кожа, костна структура. Има лица, които не могат да бъдат подмладени само с хиалуронови филъри. Съществува апаратна методика, химически пилинги, мезотерапии, колагенообразуващи филъри…
Затова, когато човек реши да направи нещо с лицето си е хубаво да се посъветва не с приятелката или съседката, а  с лекар-специалист с добра репутация и квалификация“, завършва д-р Ана Пейкова от клиника „Дерма ЕЛИТ“.

Няма коментари:

Мезотерапията е минимално инвазивна процедура, използвана за лечение на болка в тялото, твърди д-р Борислав Кирчев

Д-р Борислав Кирчев:  Болката е победима с мезотерапия Автор Милена Хлебарова Доктор Борислав Кирчев е потомствен лекар, трето поколение, им...