понеделник, 6 август 2018 г.


Радо Шоу и Ирина Василева на събор в Горна баня със „София – от 7 извора вода“




Градусът на настроението на събора „Люлин планина“ в Горна баня се повдигна и сякаш достигна до температурата на лечебната вода (38°), която е отрита случайно в региона от болното куче на местния валия. Освен за най-слабоминерализираната вода в столицата в Горна баня(тя е и с най-ниско съдържание на флор, което я прави подходяща за честа употреба), присъстващите научиха от авторката на книгата „София – от 7 извора вода“ Антоанета Титянова и за забележителостите а региона – манастира като Люлинския манастир „Св.св. Кирил и Методий“, познат в миналото и като „Свети Крал“. Малцина знаят, че
до Горна баня е прокарана първата тролейбусна линия не само в България, но и на Балканите.



Тя била дълга само 3,3 км и свързвала курорта с трамвайната спирка „Горнобански път“.Самата баня била купена от княз Батемберг, който обожавал двата съседни района и тяхната вода – Княжево и Горна баня. Малко известен е иедин странен обичай от миналия век в региона, когато преди да се омъжи момата, отивала на баня с жените от рода на ергена, за да се уверят, че бъдещата невеста си има всичко и няма да ги посрами.
 Термалното находище в Горна баня е другото популярно в Люлин планина заедно с Банкя, чиито минерални води са сходни, тъй като извират от общ басейн, разказа пред присъстващите авторката на книгата „София – от 7 извора вода“, издадена от „Яна тур“ и финансирана от Дирекция „Култура“ на Столична община. 
Това е 5-ят минерален изворслед Централна Баня,Равно поле, Банкя и Княжево,при които бе представена българо-английската книга за термалното богатство на столицата.То бе съпътствано от музикалните изпълнения на Радо Шоу-водещ на програмата и на носителката на „Златен Орфей“ – Ирина Василева, които накараха присъстващите да запеят. Многото фолклорни изпълнения на Манастирски /Бонсови/ полянипровокираха присъстващите да се хванат на хорото.
Традиционният 54-и събор „Люлин планина“ се организира от читалище „Пробуда-1926“ в Горна баня със секретар Станка Шаранкова и от район „Овча купел“, чийто празник пред баня Овча купел ще е на 6 септември. Тогава ще е последното представяне на книгата – на 7-ия емблематичен столичен термален извор.
Виктория Милчева

Няма коментари:

Визуалният артист и дизайнер Невелин Иванов-Нево с номинация за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2024

  Визуалният артист и дизайнер Невелин Иванов-Нево с номинация за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2024 Творецът влага собст...