вторник, 17 юли 2018 г.

Национална премиера  на 3 август във Варна: Екзархията – българското сърце на Истанбул
Във Фестивалния и конгресен център  ще има среща-разговор с екипа на филма и реставраторката на Желязната църква

Един от именитите реставратори на исторически паметници в  Република  Турция - арх. Фикрие Булунмаз ще гостува на варненци и гостите на морската столица на 3 август, петък, от 20:00 ч.
 Фестивалният и конгресен център ще бъде домакин на националната премиера на документалния филм на режисьора Стилиян Иванов   “Екзархията - българското сърце на Истанбул”, който разказва за нашенското училище край Босфора и за феноменалната Желязна църква на Златния рог.

На премиерата г-жа Булунмаз ще представи богат снимков материал, който проследява цялостния процес по реставрацията на църквата св. Стефан. Ще присъства и генералният консул на  България в Истанбул  г-н Ангел Ангелов.
Почетен гост е министърът на външните работи г-жа Екатерина Захариева.
Зрителите ще могат да зададат своите въпроси както на екипа създал документалната творба, така и на архитекта-реставратор на българската светиня. След продължила шест години цялостна реставрация българската желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул е готова. За да съхранят автентичния облик на храма, над 40 специалисти са реставрирали всичко в него парче по парче.
През 2018 г. храмът отбеляза 120 години от създаването си. Желязната църква „Св. Стефан” е сред архитектурните чудеса на Турция от 1898 г. до днес. Никъде по света няма друг храм с такава конструкция, освен  катедралата „Свети Луи” на Мартиника.  Частите на църквата са дошли на парчета по вода и след това са сглобявани. С годините обаче водата сериозно е подкопала основите на храма и железните колони са обхванати от ръжда и корозия. Това се оказва най-сложното и тежко изпитание пред архитектите.
“Цяло чудо е, че камбанарията е оцеляла”, казва ръководителят на архитектурния проект Фикрие Булунмаз. Тя е специалист с 40-годишен опит и е сред реставраторите и на византийския храм „Св. София” в Истанбул. С екипа са успели не само да укрепят и обновят желязната църква, но да запазят напълно оригиналната архитектура.
 Желязната църква е паметник от изключително важно значение за българите в Турция и за България. Строителството на този храм е започнало през 1891 г. с позволението на султан Абдулхамид Втори. Използвани са 500 тона стомана, като частите са изливани във Виена и транспортирани по Дунава до Истанбул. През 1898 г. църквата е отворена със зрелищна церемония, за да покаже пробуждането на българското културно и религиозно съзнание.
Премиерата на филма у над ще се състои с любезното съдействието на х-л Черно море - домакин на гостите.


Няма коментари:

Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация

  Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация Комисарят на  българското участие във Ве...