понеделник, 28 май 2018 г.


Хуманоиден робот откри семинара по „Роботика и дигитални умения“ пред 250 деца в Струмица


Повече от вълнуващо протече първият интерактивен семинар по роботика и дигитални технологии в гр. Струмица, Р. Македония, по инициатива и с финансиранена д-р Милен Врабевски и Фондация „Българска памет“. Над 250 младежи от Струмица и Делчево се запознаха с хуманоидния робот от България – НАО, построиха и програмираха свои автономни роботи и получиха безценни знания за дигиталния свят, криптовалутите и 3D принтерите. 

Семинарът в Струмица е част от дългогодишните инвестиции на д-р Милен Врабевски за професионални и образователни перспективи за сближаване на хората от двете страни на границата.Целта на инновативния форуме да насърчи младежите да усвоят компетенциите на XXI век за да бъдат конкурентни, гъвкави и успешни в обединена Европа.
Специален гост на събитието бе кметът на гр. Делчево, Р. Македония, Горан Трайковски, който отправи поздрав към всички участници и си пожела да има повече подобни съвместни инициативи, които да подготвят на практика младите хора от региона за тяхното общо европейско бъдеще.


Сред лекторите, които потопиха децата в света на високите технологии, бяха Диман Михнев, един от създателите на Робо лига България, както и финансовият експерт Бисер Манолов, който запозна младежите с основни понятия от сферата на блокчейн технологията и криптовалутите.

Темата на семинара бе побрана така, че да даде насока на учениците кои са уменията, които ще им послужат като ключ към професиите на бъдещето. Тякореспондира и с един от четирите приоритета на Българското евро председателство през 2018 г., а именно „Цифрова икономика и умения на бъдещето“.



Фондация „Българска памет“
Фондация „Българска памет“ е учредена през 2007 г. от д-р Милен Врабевски. Тя се занимава с разработването на креативни европейски проекти, както и с инициативи за съхраняване на българскотокултурно наследство, историческа памет и национално самочувствие. Приоритетите на фондацията се реализират в четири основни направления: Утвърждаване на националното чувство у най-младите, чрезинициативи за опазване на културно-историческото наследство; Инициативи за борба с демографската криза в България; Образователни инициативи за интеграция и социализация на българските общности от историческата диаспора; Инициативи за изграждане на икономика на знанието и реализация на младите хора в България. Фондацията подкрепя национално отговорни инициативи в духа на демократичните ценности на Обединена Европа – плурализъм, толерантност, автономност и съгласие.      

Няма коментари:

Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация

  Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация Комисарят на  българското участие във Ве...