понеделник, 29 май 2017 г.

Д-р Милен Врабевски, Росен Плевнелиев и евродепутатът д-р Андрей Ковачев -  при българската общност в Албания



На 29 май, 2017г., д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет, бе на посещение в градовете Билища и Корча, Република Албания.

Това е второ посещение на д-р Врабевски в Албания, в рамките на два месеца, а целта му бе да продължи разговорите и срещите, свързани с планирани съвместни инициативи между местни организации и Фондация Българска Памет.

Втората визита на д-р Врабевски в Билища и Корча, бе съвместно с Росен Плевнелиев, Президент на България (2012-2017г.) и председател на фондация „Решения за бъдещето“ и евродепутата д-р Андрей Ковачев, който активно работи в ЕП за признаване на нашето малцинство в Албания.

В рамките на посещението в областния град Корча, се проведоха срещи с кмета Нико Пелеши, представители на местната власт, на българската общност и ученици и учители от местното училище.

В град Билища, д-р Врабевски, г-н Плевнелиев и д-р Ковачев, проведоха среща с кмета на града г-н Бледион Налбати, който изрази своето желание за по-нататъшно сътрудничество за общи инициативи с Фондация Български Памет и фондация „Решения за бъдещето“ и подчерта добрите отношения между българи и албанци на територията на общината.  След, което бе проведена среща с директора на училище „Дритъро Аголи“ в гр. Билища,както и с ученици и учители от  паралелките с изучаване на български език.
На срещите в Билища и Корча присъстваха и председателя на Дружеството за албанско-българско приятелство Димитри Никола, зам.председателя Ервис Талюри и секретаря Яни Никола.

По време на своята визита в Албания д-р Милен Врабевски заяви готовност да продължи да подкрепя работата на неправителствените организации и българската общност,и направи дарения за местните училища.

Посещението на д-р Милен Врабевски в албанските градове с представители на местната власт и българската общност е част от дейността на Фондация Българска Памет свързана с реализирането на образователни инициативи  за интеграция и социализация на българските общности от историческата ни диаспора.

Снимка: Архив Фондация Българска Памет
www.bgmf.eu



Няма коментари:

В списание Galerie Каролин Ру нарежда българския павилион на пето място сред шестте най-забележителни адреса от Биеналето на изкуствата във Венеция, които ценителите не бива да пропускат

  Френски арт критик постави „Съседите“ в Топ 6 на забележителните павилиони от Венецианското биенале В  списание Galerie френският арт крит...