неделя, 4 декември 2016 г.

Зимата е времето да се отървете от пигментните петна

Д-р Ана Пейкова, клиника Дерма-ЕЛИТ

Солариумът, сауната и басейнът са строго забранени, докато кожата ви се лющи



Зимата е най-подходящият сезон да се отървете от пигментните петна, които неизбежно са се появили от досега със слънцето през лятото или от възрастта.
За целта съществува специален пилинг, при който кожата първо се подготвя с нарочно композиран като химически състав разтвор. Целта е да я обезмасли, защото повърхностната мазнина неутрализира киселините. Затова подготовката е много важна. Дори ако кожата е по-груба, твърда или мазна, трябва да се подготви с крем, съдържащ нисък процент излющващи киселини, с който да се третира в продължение на една седмица преди същинския пилинг.
След  обезмасляването на кожата със специална пяна, която съдържа гликолова киселина, първоначално се нанася пилиг с комбинация от изгарящи киселини. Най-често това са салицилова, фитикова или заеинова киселина. Те разтварят спойката между клетките на най-повърхностния слой на вече обезмаслената кожа. Отмива се. Тогава се нанася основният пилинг. Той вече съдържа активните избелващи киселини – коджакова киселина, ретинол, лактикова и фитикова киселина. Тази комбинация  има мощно избелващо действие.
Обикновено една процедура е достатъчна, но тъй като понякога пигментациите са разположени в дълбочина, може да се наложи този пилинг да се повтори след един месец.
След като се нанесе вторият пилинг, пациентът си тръгва с него. Добре е да почисти лицето си чак на другата сутрин. Това, обаче не значи, че не трябва да полага грижи, след като се е отъврал от пигментните петна. Нужно е кожата да се хидратира и овлажнява редовно. Задължително да използва слънцезащитен крем с висок фактор и да не ходи на сауна, солариум или басейн, докато кожата се лющи. Т.е. ако мъртвите клетки падат 10 дни, поне 12 не бива да се посещават изброените места. 
Когато се прави пилинг за премахване на пигментните петна, ако те са стари, дълбоки и самият тип кожа е предразположен към образуването им, тогава е нужно пилингът да се комбинира с избелващи кремове и с избелваща мезотерапия.  Това е процедура от нов тип, съдържаща растежни фактори, които буквално „изяждат” пигментираните клетки, които са разположени по-дълбоко в кожата.
Пилингът е  повърхностна терапия. Тя не може да достигне до дермата. Ако проникне до там, ще се образуват белези. Затова грижата след пилинга е много важна. Също така на ранна пролет, избелената, обработена и подготвена кожа, при първия допир със слънцето, ако няма слънцезащитен крем, тя отново ще се пигментира.
Този пилинг е много полезен и за петната по ръцете. При тях може да се използва и комбинация от трихлороцетна киселина с фенол, който е по-активен. При соларни кератози, които са не само на нивото на кожата, а са по-надигнати е добре да се прилага и по-активна, с по-висок процент киселина. Новото схващане е, че пигментните петна не трябва да се третират агресивно, особено ако става дума за мелазма – пигментация след бременност, при хормонален дисбаланс при менопаузата. Установено е, че в тези случаи е по-добре да се направят няколко процедури, отколкото агресивно да се излющва горния слой, защото кожата отново ще се пигментира.  

Няма коментари:

Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация

  Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация Комисарят на  българското участие във Ве...