петък, 15 юли 2016 г.

"Бяло сладко" проходи с "Гръцко кафе"

В новия си роман Димитър Шумналиев загатва, че Петър Дънов е имал дъщеря

Актьорът Любомир Методиев чете откъси от книгата, всеки посетител си тръгна с розово копче

Истинско бяло сладко в чаши с вода и розови копчета получиха присъствалите на представянето на новия роман на Димитър Шумналиев, посветен на Бялото братство. Самият писател призна, че личността на Петър Дънов е само една от сюжетните линии в книгата "Бяло сладко", но интригата имал ли е Учителя дъщеря наистина възбужда въображението на читателя.

В Литературен клуб "Перото" един от първите, който си купи томчето бе шефът на НДК Мирослав Боршош. Още преди официалната премиера пред автора се изви дълга опашка от желаещи да получат автограф в най-разнороден състав - от певицата-писателка Светла Иванова до бившата царска депутатка Любка Качакова, журналистката Валерия Велева, кинокритикът Божидар Манов и Любен Дилов-син.

Димитър Шумналиев бе поканил за водеща на представянето своята ученичка в писането - Катерина Хапсали, автор на бестселъра "Гръцко кафе". И за да бъде атмосферата съвсем приятелска и почти семейна, съученикът на писателя - актьяорът Любомир Младенов прочете откъси от книгата.

„Безкрайно щастлива съм, че седя до моя учител, който е написал книга за един друг учител – Петър Дънов“, започна Катерина Хапсали и си призна, че от юношеството си е поставила на пиедестал друг един роман на Шумналиев 4 "Речни духове", но "Бяло сладко" го е детронирал. „Романът стигна до мен по най-очевидния начин – Димитър ми я подари и аз веднага я харесах, защото е вкусна. Тя е като онези книги, които залепват на небцето, без да стават байгън. В „Бяло сладко“ ще откриете, че има много неизказано, но то носи повече заряд и е много по-плътно“, допълни Катерина Хапсали завърши с категоричното "Това е вашата книга“.

Димитър Шумналиев, който макар и автор на повече от 20 романа, издадени на английски, руски, немски и френски, е известен с лаконичността си на светски събития, този път наруши своята лаконичност. Той сподели историята на запознанството си с Катерина Хапсали, а за Любомир Младенов припомни, че е единственият актьор, изиграл цар Борис Трети и Тодор Живков. Но не избяга и разкриването на малко пиперец за книгата: "Откакто се преместих да живея в "Изгрев" всеки ден минавам покрай гроба на Петър Данов - благоуханна градина, невероятно място, вибриращо от специална енергия. Препоръчвам и на всеки от вас, ако има някакви притеснения да отиде там. Но "Бяло сладко" не е роман за него. Той има толкова богат интелектуален свят, че не може да бъде описан. Колкто повече се впуска човек в архивите и чете неговите мъдрости, започва да открива в текстове, които вече е прочел, нещо ново, различно. Наследството на Дънов е постоянно живо, тъй като живее чрез нас и  нашите открития", добави Шумналиев и пожела на Светия синод вместо да четат доносите, които са писали един за друг, да отворят поне една книга от Петър Дънов.

Сред благодарностите на Шумналиев към различни хора се открои посвещение за Мира Баджева - "главен редактор, коректор и вдъхновение.

„Бяло сладко“ е книга, която затваря един век история на България, разказана през призмата на няколко лични истории и сюжетна рамка, свързана с Петър Дънов“, сподели Кремена Димитрова от издателство „Колибри.

А защо гостите бяха подканяни да си вземат по едно розово копче, ще разберат чак когато дочетат романа.

Няма коментари:

Двама президенти ще аплодират младите таланти на наградите за полет в изкуството “Стоян Камбарев”

  Двама президенти ще аплодират младите таланти на наградите за полет в изкуството “Стоян Камбарев” Деси Тенекеджиева отново събира елита на...