четвъртък, 7 март 2024 г.

12 водещи специалисти участват във форум за менопаузата

 12 водещи специалисти участват във форум за менопаузата

12 водещи специалисти участват във форум за менопаузата

Форумът „Жени без пауза“ е по идея на дерматолога д-р Мария Тончева и със специалното участие на Силвия Лулчева

На 10 март, събота, от 10.00 до 16.00 в зала 1 на Топлоцентрала в София ще се проведе първият у нас форум “Жени без пауза”, посветен на менопаузата и перименопаузата.

Форумът е по идея на естетичния дерматолог д-р Мария Тончева и ще представи 12 водещи специалисти от различни сфери на медицината, науката, изкуството и живота, които ще говорят за промените в женското тяло и психика след 40-45-50 години.

Как  да посрещнем промените – в личен план и като общество, как да разбираме по-добре този преход, за да успеем да го контролираме без да се страхуваме и срамуваме –  са само част от темите, които ще засегнат експертите в своите лекции.

Сред лекторите участници във форума са утвърдени имена в своята област – доц. д-р Антоанета Гатева – ендокринолог, доц. д-р Мария Юнакова – акушер-гинеколог, .

Разговорът за менопаузата е част от една по-голяма и световна тенденция. В основата му е желанието тази най-подготвена, най-опитна и образована част от обществото, каквато са жените около 50 години – да не излизат от пазара на труда, да не стават “невидими” и да се не затварят сами в себе си, поради налагането на стигма върху тях.

Посланието на този форум е, че можем преминем през периода на менопауза красиви, здрави и без да променяме стила си на живот, убедена е д-р Мария Тончева, инициатор на “Жени без пауза”.

12 водещи специалисти участват във форум за менопаузата. Д-р Мария Тончева
12 водещи специалисти участват във форум за менопаузата. Д-р Мария Тончева

Съвременната медицина разполага с методи, чрез които процесът стареене може да се забавя, а менопузата като част от този процес, може да бъде ефективно управлявана, за да се минимизират негативните ефекти на хормоналните промени. Не можем да променим генетичните фактори, които определят индивидуалните особености на менопаузата, но можем да противодействаме на външните фактори, които контролират проявлението й, за  да допринесем за по-плавното протичане на този преход.

До скоро се приемаше, че  една трета от живота на жената преминава в условията на менопауза. Тенденцията за удължаване на продължителността на живота и подмладяване на възрастта за  настъпване на менопауза са двата фактора, които поставят жената в половината от живота й в менопауза. Този факт освен медицински има и огромен социален аспект. Това ме мотивира да инициирам първият мултидисциплинарен форум посветен на менопаузата“, обясни д-р Мария Тончева, по чиято идея се провежда форумът.

Водещ на събитието ще е Деси Стоянова. Изборът не е случаен – Деси е символ на спокойния диалог и аналитичния подход към информацията. Актрисата Силвия Лулчева ще разкрие защо да гледаме от веселата страна на живота винаги е най-добрият избор.

Билети можете да намерите тук

Менопаузата като рестарт в живота на жената

Според акушер-гинеколога доц. д-р Мария Юнакова жените трябва да приветстват всеки етап от живота си и да го преминат подготвени. По нейно мнение поради липса на информираност много дами не могат да разграничат кои са симптомите на перименопаузата и кои са симптомите на стреса, с които се сблъскват в ежедневието си. И лекарите трябва да отделят време, за да изслушат оплакванията им, защото всеки преход е уникален за всяка жена. Затова е важно да се повиши на информираността и разбирането за менопаузата. Включително и на медицинските специалисти, за да могат да прилагат комплексен индивидуализиран подход за правилно управление на климактеричния синдром при жените

12 водещи специалисти участват във форум за менопаузата. Доц. д-р Мария Юнакова
12 водещи специалисти участват във форум за менопаузата– Доц. д-р Мария Юнакова

Навлизането в менопаузата е генетично кодирано. Това е моментът, в който физиологичните промени изискват зрялата жена да обърне внимание на здравето си, на знаците на тялото си и да се концентрира върху себе си и своите потребности.

Така по един естествен начин природата налага необходимостта жената да работи върху здравето си и за собственото си благополучие. От една страна, за да спомогне за  по-гладък и безболезнен хормонален преход и едновременно да подобри качеството си на живот. В този контекст менопаузата предполага качествено нов живот и ежедневие с холистичен подход към здравето и самочувствието на зрялата жена.“, доц. д-р Мария Юнакова, акушер-гинеколог.

Няма коментари:

Президентът Росен Плевнелиев връчи на магичния Старбой Айвън Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев” 2024

  Президентът Росен Плевнелиев връчи на магичния Старбой Айвън Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев” 2024 Кинорежисьорът Теодора ...