четвъртък, 18 април 2019 г.

Представят нова книга за историята на българския футбол



Авторът е дългогодишният журналист и доктор по история Теодор Борисов

Традиционното възприятие на историята ограничава погледа на интересуващите се от нея единствено върху политическите, военните събития и икономическите процеси, отбелязващи съответната епоха от човешкото развитие. Отминалият век обаче дава възможност за един различен поглед върху нея чрез различните социални явления. Едно от тях, без никакво съмнение, е футболът. Неслучайно той носи царската корона сред всички останали спортове и е несравним по популярност и световно влияние.
Така започва предговорът на книгата „Как Цар Футбол превзе България“, чиято премиера предстои след няколко дни. Изданието се реализира от сдружение „Българска история“, а автор е добре известният в спортните среди журналист и доктор по история Теодор Борисов.
Кметът на кой български град забранява футбола? Къде е игран първият мач на осветление на Балканите? Коя оперетна прима е пионер на женския футбол в страната? Кои софийски квартали взимат участие в първия уговорен двубой в България?
Тези и още десетки подобни въпроси намират своя отговор на страниците на изданието. От „Българска история“ допълват, че чрез 50-те по-малко познати истории читателят ще разбере как най-популярният спорт се явява огледало на политическото и общественото развитие на страната в динамичния XX век. 

„Как Цар Футбол превзе България“ ще бъде представена на 19 април в София. Събитието се организира в Съюза на българските архитекти, ул. „ул. Кракра“ 11. Началото е в 19:00 часа.

Книгата е налична за предварителна поръчка на 
BULGARIANHISTORY.SHOP

Няма коментари:

В списание Galerie Каролин Ру нарежда българския павилион на пето място сред шестте най-забележителни адреса от Биеналето на изкуствата във Венеция, които ценителите не бива да пропускат

  Френски арт критик постави „Съседите“ в Топ 6 на забележителните павилиони от Венецианското биенале В  списание Galerie френският арт крит...