вторник, 24 април 2018 г.

Иван Милев вдъхнови любимка на Райконен


Иван Милев вдъхнови любимка на Райконен


Моника Тошева изненадва с поп-арт от Тоскана в галерия Нирвана

Любимка на звездата от Формула 1 Кими Райконен е вдъхновена от гениите на четката Иван Милев и Илия Петров за изложбата си "Мото", която ще бъде открита на 26 април в прочулата се с ексклузивни експозиции галерия Нирвана. 

Собственикът на арт пространството Ники Младжов подава ръка на младата художничка Моника Тошева, която ще заведе гостите на галерията в Тоскана с платната си. Вдъхновението за името на изложбата идва от изследване на Моника, което разкрива, че Националната Художествена академия има традиции в даването на задачи на млади творци със задачата "Мото". Така на бял свят се появяват "Мото Падишах" на Иван Милев и "Мото На Чешмата" на Илия Петров, и двамата - възпитаници на НХА. 

Заглавието на изложбата е заигравка с инициалите на Моника Тошева и въвеждане на ценителите на изкуството в света на поп-арта през призмата на българската художничка, която е горда с факта, че Кими Райконен има нейна картина в къщата си.
"Едно пътуване в приказна Италия ме вдъхнови да създам пейзажи от Сиена, Рим, Флоренция, Сан Джиминиано, Питилиано, Кастилионе дела Пеская. Ако галерия Нирвана имаше вкус, той щеше да е на вкусен италиански сладолед”, убедена е младата художничка.

Двадесет и девет годишната красавица скоро ще защитава докторска дисертация в Националната художествена академия. Тя работи като арт мениджър и преподавател, пише разкази и поезия. Моника, която има кураторски проекти с млади автори, участва в благотворителна изложба в Женева, където за ден те са откупени за 5000 евро. 

Картина на Моника е била сред официалните подаръци за Ричард Брансън по време на гостуването му у нас. Творба на младия талант участва и в експозиция в Парламента с цел събиране на средства за реставриране на стенописите в храм-паметника „Александър Невски”.

Няма коментари:

В списание Galerie Каролин Ру нарежда българския павилион на пето място сред шестте най-забележителни адреса от Биеналето на изкуствата във Венеция, които ценителите не бива да пропускат

  Френски арт критик постави „Съседите“ в Топ 6 на забележителните павилиони от Венецианското биенале В  списание Galerie френският арт крит...