четвъртък, 15 август 2024 г.

БАН и китайското посолство канят на Разговор с тайконавти

 Разговор с тайконавти на „Моста на влюбените".  Панорамна снимка на Китайската космическа станция направена от тайконавти

Разговор с тайконавти на „Моста на влюбените“. Панорамна снимка на Китайската космическа станция направена от тайконавти

Институтът за космически изследвания и технологии на Българската академия на науките и Посолството на КНР в България имат удоволствието да обявят старта на събитието „Разговор с тайконавти“. Повод за инициативата е 75-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Китай, както и 155-тата годишнина на БАН и 45-тата годишнина от космическия полет на българския космонавт Георги Иванов. 

В рамките на събитието, на 19 август /понеделник/, на  „Моста на влюбените“ – НДК ще бъде открита фотоизложба на тема „Космическите програми на Китай: развитие и постижения“, която ще може да се види в продължение на две седмици.

В организираната за пръв път в България подобна инициатива – състезание могат да участват всички български ученици и студенти на възраст между 8 и 22 години, като те следва да изпратят своите въпроси към тайконавтите (китайски астронавти) в Китайската космическа станция. Въпросите трябва да са свързани с космическите изследвания и научните открития. Въпросите могат да се изпратят на три езика, по желание на участниците – български, английски или китайски език.

Условия за участие:

  1. Посетете уебсайта: https://www.spaceclimate.bas.bg/SW/taikonauts/
  2. Кликнете върху „Задайте въпрос“, попълнете формуляра и изпратете въпроса си.
  3. Краен срок за изпращане на въпроси: 30 септември 2024 г. 

Избор на въпроси и награди:

  • Експерти от БАН и представители на Китайското посолство в София ще изберат 15 въпроса.
  • Авторите на избраните въпроси трябва да запишат видео, в което ще ги зададат на тайконавтите.
  • Тайконавтите ще отговорят на тези въпроси онлайн чрез предварително записани видеоклипове по време на специално събитие в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН на 30 ноември 2024 г.
  • Всички участници ще имат възможност да присъстват на събитието, а 15-те участника, чиито въпроси са избрани, ще получат награди.

Съпътстващи инициативи:

  • По време на събитието ще бъдат показани мащабни модели на Китайската космическа станция и космическата ракета, високи над 2 метра. Учениците и студентите ще имат възможност да се снимат с тях.

Нека заедно вдъхновим младите умове на България да се потопят в света на науката и космическите изследвания!

Снимката е направена от тайконавти на Shenzhou-16 в орбита след отделяне от Китайската космическа станция на 30 октомври 2023 г. Това е първият път в който Китай получава пълно изображение на космическата станция в орбита със Земята като фон, а също и една от работните снимки с пълна конфигурация на Китайската космическа станция.

Освен тази снимка, разнообразни фотоси, свързани с тайконавтите, ще бъдат показани по време на фотоизложбата под надслов: „Космическите програми на Китай: развитие и постижения“, която ще се открие на 19 август т.г. /понеделник/ на Моста на влюбените и ще може да се види в продължение на две седмици.

Източник: China Manned Space Agency

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...