вторник, 12 декември 2023 г.

Александър Александров-Алекс и столичният клуб за народни танци „Фолкпалитра“ овършаха фестивалите в индийския щат Пенджаб

 

Наши песни и танци в индийския щат Пенджаб
Наши песни и танци в индийския щат Пенджаб

Певецът Александър Александров-Алекс и танцьорите от столичния клуб за народни танци „Фолкпалитра“ се завърнаха от турне в индийския щат Пенджаб. Те участваха в два големи международни фолклорни фестивала, както и в различни съпътстващи концерти.

Наши песни и танци в индийския щат Пенджаб
Наши песни и танци в индийския щат Пенджаб

Навсякъде българските артисти бяха посрещани като културна делегация с всички подобаващи почести – червен килим, шпалир и музика на живо, огърлици от живи цветя, с които индийците закичваха всеки един от тях.

В приветствените речи домакините не пропускаха да подчертаят огромното уважение към българските си гости! Изявите им бяха очаквани с огромен интерес, защото българския фолклор е добре познат в Пенджаб.

Наши песни и танци в индийския щат Пенджаб
Наши песни и танци в индийския щат Пенджаб

В северноиндийският щат ежегодно се организират множество фолклорни фестивали, където години наред гостуват ансамбли и клубове за народи танци от България.

Първата спирка от турнето на Алекс и „Фолкпалитра“ бе свещения град Амритсар, където се намира изумителният храм Хармандир Сахиб, по-известен като Златния Храм –  духовен и културен център за Сикхската религия.

Това важно за сикхите светилище привлича повече посетители от Тадж Махал в Агра и е номер едно дестинация за индийците, живеещи извън Индия. Индусите също считат Амристар за значим и свещен град, тъй като според големия индуски епос това е мястото, където Сита, жената на Бог Рама, ражда близнаците Лава и Куша.

Александър Александров-Алекс и „Фолкпалитра“ бяха специални гости   на Международния фолклорен фестивал, който ежегодно се провежда в града на територията на внушителния „Кхалса Колидж“ – със своите 56 департамента това е един от най-големите колежи в света.

Наши песни и танци в индийския щат Пенджаб
Наши песни и танци в индийския щат Пенджаб

Последваха и други концерти участия, като българите имаха честта да бъдат специални гости на фестивала на пенджабските фолклорни танци, където се представиха най-добрите танцови групи от целия щат. Навсякъде българската програма бе посрещната с огромен интерес и бе аплодирана бурно.

Следваща спирка от турнето бе в град Чандигар, където българите участваха във фестивалната програма на Международния фолклорен фестивал „Folk Clock“ /Фолклорен часовник, бел. авт./. Техен домакин там бе университетът в града, който е сред най-големите висши учебни заведения в  Индия.

Алекс гостува за втори път в Пенджаб и изявите му сега преминаха при засилен интерес. Той избра да представи пред индийската публика авторските песни на фолклорна основа „Янка Софиянка“ и „Чудо голямо“, написани специално за него от изтъкнатия шлагер майстор Развигор Попов, както и авторската си песен „Най-доброто предстои“.

„Музиката на Развигор Попов се приема с бурни аплодисменти в азиатските държави, представял съм я в Китай, Тайланд и Тайван, като за първи път я представих в Индия преди 15 години! Тогава песните имаха голям успех, още по-голям беше успехът сега – публиката не спираше да аплодира и ръкопляска в такт! Радвам се, че силно аплодирана бе и моята авторска песен „Най-доброто предстои“, която написах по тест на младия поет Ихтиандър Борисов.“ – споделя Алекс.

Специално за турнето в Индия, танцьорите от „Фолкпалитра“ бяха подготвили атрактивна програма – облечени с автентични народни носии на повече от 100 години те представиха хора от различните фолклорни области на България.

Повече от 20 медии отразиха гостуването на българските изпълнители в Пенджаб, включително и местния клон на BBC /Би би Си/! Всеки концерт бе съпроводен с многобройни интервюта и фотосесии, а към това се прибавиха и нестихващите аплодисменти на публиката – една невероятна емоция за всеки изпълнител, която трудно може да се опише с думи!

Алекс и фестивалния директор д-р Давиндер пред Тадж Махал
Алекс и фестивалния директор д-р Давиндер пред Тадж Махал
 

В края на турнето си Алекс и танцьорите от „Фолкпалитра“ разгледаха забележителностите на столицата Делхи, след което се отправиха към най-популярната забележителност на екзотичната държава – Тадж Махал.  

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...