вторник, 5 декември 2023 г.

160 години от рождението на Алеко Константинов отбелязаха в СБЖ



Честваха 160 години от раждането на Алеко Константинов в СБЖ
Честваха 160 години от раждането на Алеко в СБЖ

Младежка театрална формация „Студията“ с художествен ръководител Александър Беровски пресъздаде умело етюди от пътеписите на Щастливеца

Младежка театрална формация "Студията", София, с художествен ръководител Александър Беровски пресъздаде умело етюди от пътеписите на Алеко Константинов
Младежка театрална формация „Студията“, София, с художествен ръководител Александър Беровски пресъздаде умело етюди от пътеписите на Алеко Константинов

Автор Милена Хлебарова

В клуб „Журналист“ по инициатива на 114-то журналистическо дружество, се проведе честване на 160-годишнината от рождението на Алеко Константинов – поет, писател, преводач, юрист, общественик и създател на туристическото движение в България.

Госпожа Снежана Тодорова – председател на СБЖ, направи експозе за живота,творчеството, обществените и културните прояви на големия Алеко Константинов. Тя говори за посланията му, написани с умисъл и енергия, която е жива във времето и има силен отзвук и днес, за поколенията. 

Честваха 160 години от раждането на Алеко Константинов в СБЖ
Честваха 160 години от раждането на Алеко Константинов в СБЖ

Младежка театрална формация „Студията“, София, с художествен ръководител Александър Беровски пресъздаде умело етюди от пътеписите на Алеко Константинов „До Чикаго и назад“ и „До Жалюша с говежди вагони“.

Публиката остана очарована от талантливата игра на младите артисти и красивата им интерпретация на творчеството на Щастливеца.

Тържественото честване е под егидата на вицепрезидента на република България, госпожа Илияна Йотова. Инициативата е подкрепена от Лайънс клуб „София Средец“, „Допелхерц“, България и АБУЖЕТ – асоциацията на журналистите и писателите по туризма в България.

Поетесата Диана Фъртунова подари дебютната си стихосбирка „Благословени дни от календара“ на артистите от трупа „Студията“.

С думите на Щастливеца: „Ниагара! Дай Боже всекиму да изпита такива блажени чувствования, каквито аз изпитах“, възторжено завърши преклонението пред творческия му гений. 

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...