понеделник, 26 юни 2023 г.

Над 110 гости на представянето на книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“

 

Книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ събра повече от 110 гости на представянето си. Проф. Васил Живков – преподавател в Лесотехническия университет и председател на БКДМП.
Книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ събра повече от 110 гости на представянето си. Проф. Васил Живков – преподавател в Лесотехническия университет и председател на БКДМП.

Повече от 110 дизайнери, фирми-партньори и гости се събраха на официалното представяне на първата книга за съвременен български продуктов и индустриален дизайн, създаден след 2000-та година. В книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на 400 страници, на български и английски език, са представени над 350 продукта, създадени от 50 български дизайнери и студиа.

Издателят Бистра Шишкова запозна гостите с няколкогодишния труд, който стои зад създаването на книгата от възникването на идеята до излизането й на пазара. През това време е осъществен контакт с повече от 400 български дизайнери, които работят в различни сфери у нас и в чужбина.

Книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“. Отляво надясно са – дизайнерът Илиан Милинов, издателят Бистра Шишкова, водещата събитието журналистка Елеонора Гаджева, един от основните автори на текстовете в книгата – Теодора Николова и дизайнерът Лъчезар Цветанов.
Книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“. Отляво надясно са – дизайнерът Илиан Милинов, издателят Бистра Шишкова, водещата събитието журналистка Елеонора Гаджева, един от основните автори на текстовете в книгата – Теодора Николова и дизайнерът Лъчезар Цветанов

Основните критерии за избора на 50 от тях и включването им в книгата са дали са в производство и се предлагат на пазара, дали са получавали престижни международни награди за дизайн или са попадали сред селекцията на големи дизайн фестивали, както и дали са били публикувани през годините на страниците на международното списание за дизайн MD.

Един от основните автори на книгата – Теодора Николова, дългогодишен главен редактор на сп. Bravacasa – България, сподели за предизвикателствата по време на комуникацията си с дизайнерите, работещи у нас и в чужбина, ограничени от Covid-19 предимно до онлайн срещи и разговори, и размяна на имейли.

Книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ събра повече от 110 гости на представянето си
Книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ събра повече от 110 гости на представянето си

Тя представи работата на един от най-успешните български дизайнери – Лъчезар Цветанов, който в продължение на повече от 12 години работи за американската компания Humanscale – световен лидер в концептуализирането, създаването и развитието на продукти на ергономичния дизайн.

През 2010 г. той става един от основателите и креативен директор на Studio Novo – платформа за добър дизайн, добър бизнес и добър живот, а от 2015 г. има самостоятелна дизайнерска практика.

Лъчезар Цветанов каза, че е научил много от работата си в Humanscale и че в големите компании мястото на дизайнерите е по средата и те са тези, които трябва да осъществят връзката между изискванията за производството на даден продукт и удовлетворяването на желанията на крайните клиенти.

Той и досега продължава да прилага водещите си принципи за ползата, простотата, функционалността, чистотата и отговорността на дизайна. Носител е на множество престижни награди за дизайн, сред които три Red Dot, шест Good Design Award, IF Design Award и много други.

Голяма част от дизайнерите, включени в книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“, са носители на над 100 престижни международни награди за дизайн, сред които 12 Red Dot Award, от които три Best of the Best, три IF Design, девет A’Design, девет Good Design и пет German Design Awards.

Носител на четири от наградите Red Dot е дизайнерът Илиан Милинов. Получава ги за стола Hug, за окачващия се стол Hang Stool, за детския стол-клатушка LUMI и теста за бременност Twip, направен от биоразградим материал. Дизайнерът е носител и на още две ценни отличия за стола-маса ST – Tоп 10 и Стол на годината в италианския град Удине.

Илиан се развива и работи изцяло в България и поздрави издателство „Бисмар“ за реализирането на книгата, която според него представлява нещо като обективна снимка за развитието и постиженията на колегите му в този бранш.

Илиан Милинов каза още, че не е лесно да се издържаш от дизайн в България, но пък е много мотивиращо да се работи с хора от различни компании и стартъпи, които оценяват нуждата от добър дизайн.   

Издаването на „Български продуктов дизайн 2000/2022“ е с подкрепата на ИКЕА, АЕКО Спейс ООД, Кроношпан, Мебели Виденов, Продиз ООД, Окол Лейк Парк, както и на строителна компания BLD, ЛИГНА ГРУП, Мебели ДРАГИ, “МЕБЕЛ СТИЛ”, производителят на офис мебели ОРТ,  матраци TEД, фирма „Стенс“ и „МЕНАТУОРК ПРОДЖЕКТ“.

Книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ може да се купи на място в редакцията на издателство БИСМАР в гр. София, кв. Лозенец, ул. „Борова гора“ № 20, онлайн оттук или да се поръча на info@mebeli.info.

Книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ събра повече от 110 гости на представянето си

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...