събота, 11 юни 2022 г.

Националният фонд Култура помогна на актрисата Гергана Стоянова да обедини четири песни в история

 

Актрисата Гергана Стоянова взима уроци по пеене

Срещаме Гергана в центъра на София, между „Витошка” и „Солунска”. И докато вървим в нейното забързано темпо – тя ни споделя, че току що е приключила часа си по пеене при вокалния педагог Даниела Станкова.

„Реших да вземам уроци заради два музикални проекта, които осъществявам тази година. Единият е мой и на композитора Борис Чакъров. С подкрепата на Национален фонд Култура направихме четири песни, които обединих в история. Стартирахме с една идея, но проектът така ни увлече, че по всичко личи, че ще се превърне в нещо много по-мащабно от първоначалните ни намерения. Аз написах текста на песните. Борето направи музиката.

Вече ги записахме и на няколко от срещите си с ученици в различни столични и бургаски училища имахме възможност да ги представм на децата. За моя най-голяма изненада, имаме предложения от няколко места песничките да бъдат изпълнявани от децата на различни тържества.”

Докато съчинява песнички и пише приказки, Гергана не спира да дублира филми и да записва телевизионни и радио реклами. Твърди, че различните ангажименти карат кръвта й да кипи и работата върви по-лесно във всички посоки. „Срещите с децата действат като адреналин. Щастлива съм, че с Борето решихме да направим този проект и да какндидатстваме за субсидия в Национален фонд Култура. Явно не само ние виждаме потенциал в това.”

Другото предизвикателство Гергана приема със страх и съмнения. В него участват както нейни колеги актьори, така и утвърдени имена от музикалната сцена у нас.

„И за другия проект, в който се включих беше абсолютно задължителна срещата ми с вокалния педагог Даниела. Запозна ни колегата ми актьор Симеон Владов, с когото направихме дует за проекта на Игор Марковски ПЕЕЩИ АРТИСТИ. Композиторът Иван Кръстев написа фантастична музика за един текст на Павел Матев ”Като птиците”. Очаква се да направим и няколко концерта наживо, с оркестър на сцената и с другите колеги, които се включиха в групата на пеещите артисти – Койна Русева, Стефания Колева, Мая Бежанска, Милена Маркова, Даниел Цочев, Николай Урумов и Сашо Кадиев. Перлата в короната на концертите ще бъдат приятелите ни Орлин Горанов, Орлин Павлов, Благовест и Станислав Аргирови, Марги Хранова и Мариана Попова. Ето това е нещо, което никога не съм си представяла, че може да ми се случи!”

Пожелаваме на Гергана успех във всичките и начинания. И честитим още веднъж юбилея й. Разделяме се с убеждението, че за таланта няма възраст, умора и граници.  

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...