сряда, 6 юли 2022 г.

Името на избата “Кастра Рубра“ означава на местен тракийски диалект „червена крепост“


Съдбата свързва Кастра Рубра с гуруто на световната енология

Мишел Ролан е световно известен откривател и създател на винени звезди. За цялата си кариера, той е консултирал винени таланти по цялото земно кълбо, а у нас, единствено работи с винарска изба „Кастра Рубра“.
В историята на човешките гастро отношения, времето, като измервателна стойност, а не като количество, е факторът, определящ силата на постоянството и класата на стойностните неща.


Както компанията „Michelin“, повече от 120 години раздават важни оценки, във вид на кулинарни звезди, на шефовете-готвачи за класата на техните ресторанти, така и мосю Мишел Ролан оповестява вече 50 години своето експертно мнение, като еталон за качеството на вината. Неговите винозвезди са точен пътепоказател за публика по целия свят.

Символично и дефакто, с България мосю Ролан го свързва пътя Via Diagonalis.
Името на избата“Кастра Рубра“ означава на местен тракийски диалект „червена крепост“, истинското място на която е в Сакар планина, село Коларово, в непосредствена близост до споменатата някогашна римска магистрала.

Избата е истинско бижу, съвременна крепост на автентичното вино, с капацитет 1000 тона вино, разполага с 1500 дъбови бъчви, в които да отлежава скъпоценната течност и притежава около 2500 дка лозови масиви.
От историята знаем, че Римската империя е поддържала мощта си, използвайки Via Diagonalis, като важна транспортна, социална и продоволствена артерия, свързваща Рим и Константинопол.

Силата на нейната величина се е запечатала във времето и дава основание за фамозен фундамент на сбор от фактори, променящи народи и съдби.

Напитката, изградена от светлината на безценното българско слънце, морните ръце на труженика, знаещ как да отгледа лозята, вятърът и почвата на Сакар планина, създаващи зрънцето грозде, от което потича сладостта на живота, песента на птиците, оповестяващи красотата на природата ни.

Castra Rubra Rose Pinot Noir. Добрата сплав на всички елементи и уникалността на естествените български дадености, връзката им с историята и нейния отглас през времето, убеждават непоклатимо световният винен ас, и той от 2007 година до ден днешен, твори вината на „Кастра Рубра“, заедно с великолепния екип от отлично подготвени технолози на избата – Пламена Костова, Антон Димитров и Деница Кабзева.

Тази част на Тракийската низина около района на Сакар планина, призната като най-добрия винен регион в България, е благоприятна за създаването на червени вина. Години наред, вина като – Castra Rubra, Butterfly’s Rock, Because We Can ( топ виното на избата), вината от серията Nimbus – Pinot Noir, Syrah, Malbec – са познати с безкомпромисно качество.

През летния сезон на 2022 година, голям интерес се наблюдава към пуснатата нова реколта на едно-сортови бели вина – серията Wine Book – Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier (френски основни бели сортове), както и розе 2021 реколта – Castra Rubra Rose Pinot Noir.

В създадения преди година и половина онлайн магазин на изба „Кастра Рубра“, се предлага ексклузивно, единствено на пазара у нас, при поръчка на три бутилки вино, да бъдат доставени безплатно до клиента.

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...