понеделник, 30 май 2022 г.

Д-р Албина Каджая: Стремежът е към максимално естествен вид


Д-р Албина Каджая (в средата)  с нейния екип
Д-р Албина Каджая (в средата) с нейния екип

Д-р Албина Каджая, MD, PhD е докторант в катедрата по медицинска фармакология в Тбилиския държавен медицински университет, Грузия. Собственик е на клиника по пластична хирургия и дерматология „Total Charm Vake“.  Научен директор и основател на конгреса „Международен кавказки конгрес по пластична хирургия и дермато-козметология – „Колхида“ https://www.kolkhida.org/en

• Член на EADV Европейска академия по дерматология и венерология

• Член на асоциацията WOSIAM (Интердисциплинарна медицина против стареене на Световното общество)

• Член на ESCAD и AAAM (Американската академия по естетична медицина)

• Почетен член на Италианското общество за красота и GSAM (Грузинско дружество по естетична медицина).

Носител е на наградите „Изкуството на красотата“ за естетична медицина (2015 г.) и “The Anti-Aging & Beauty Trophy”, „Най-добър клиничен случай” и Нехирургична ринопластика” (Монако 2017)

Носител на наградата „Лидер на годината 2017” (Тбилиси, Грузия).

• Водещ специалист и експерт за лифтинг методики и конци Aptos.

• Национален тренер на Allergan в Грузия

• Сертифициран тренер на ZO Skin Health Obagi

Д-р Албина Каджая
Д-р Албина Каджая

Вие сте един от законодателите в естетичната медицина. Какво е модерно в момента – човек да изглежда естествено или да има от всичко по много?

Много съм щастлива,  че критериите се промениха. Стремежът е към максимално естествен вид и дори хирургическите интервенции са възможно най-малко инвазивни. Например филърите. През 90-те години на ХХ век беше много популярен ефектът на възглавницата  с прекомерни изпъкналости при най-различни части от лицето и тялото.

Днес се търси средно положение между инвазивната и неинвазивната естетична медицина за най-добър ефект без белези, подувания, отоци. Особено ефективни са конците Aptos, които щадят пациентите, но същевременно им носят много ползи. Те намаляват бръчките, изглаждат недостатъците като запазват естествения външен вид.

Известно е, че ботокс може да се ползва до 65-годишна възраст. След това ботулиновият токсин вместо да стяга мускула, го отпуска.  До каква възраст са ефективни конците Aptos?

Благодаря за въпроса. Защото всеки път пациентите ме питат „До каква възраст мога да си поставям конци“. Обикновено отговарям „Зависи от ефекта, който искате да постигнете. На 20 или 30 години няма нужда са ползвате конци, но ако искате да постигнете ефект „котешки очи“ или по-голям обем, защо не. Но това няма да е лифтинг,  а модификация. Което е нещо различно.

Но остаряването настъпва при различните хора различно и ако имате марионетни бръчки (около устата) те могат да се появят дори при 30-годишни. Всичко зависи от качеството на кожата, начина на живот, степента на грижа, стресът от пандемията, от войната. Всичко е строго индивидуално.

Ако съм на 90 години и искам да си поставя конци?

Ще разговарям с вас. Ще ви кажа, че мога да го направя, ще ви уверя, че няма да постигнете същия ефект както при хирургичен лифтинг.  Но определено ще изглеждате по-красива. На 35 вече ще сте добър кандидат за лифтиране с конци до 65. Но всичко е плюс минус.

Моят най-възрастен  пациент беше мъж на 79 години. Имаше млада любовница и искаше да изглежда добре за нея. Дойде при мен с думите „Д-р Албина, знам че не съм млад. Не бих искал да приличам в лицето на възглавница. Искам да изглеждам по-свеж. Моля ви, направете нещо“.  Той беше наясно, че резултатът не може да е брилянтен, но искаше да е добър. След година дойде при мен в Грузия да повторим терапията.

Д-р Албина Каджая
Д-р Албина Каджая

Говорим за конци, но при тях ефектът не е толкова дълготраен както при лифтинга например.

Да, конците не са панацея. Те не блокират движението на мускулите както ботокса. Не запълват механично бръчките както филърите. Те препозиционират, фиксират и лифтират. Но не придават обем. Трудно е да се каже „За този пациент само  конци, за другия само ботокс“.  Успешната естетична медицина е в правилната комбинация на различни неинвазивни техники.

А кога настъпва времето за инвазивна терапия. Или никога?

При шията трудно се постига ефект с нехирургическа намеса. Дори и с хирургическа, резултатът не е гарантиран 100%.  Зависи от тъканите, излишната кожа, нейното състояние.

Д-р Албина Каджая  на световен форум
Д-р Албина Каджая на световен форум

Вие пътувате много по света. Какви са критериите за красота и има ли много голяма разлика при женската, а защо не и при мъжката хубост?

Много добър въпрос, защото има голяма разлика при представите за красота в различните части от планетата. Например в Европа и в Азия. В Европа по различен начин приемаме красотата и критериите за постигането й.

Имам много китайски пациенти в Грузия и те наистина ме изумиха с различните си стандарти за красота. Те искаха непременно неестествено изпъкнали бузи – като ябълки. Което е неприемливо за европейците. Те предпочитат изявени скули.  Азиатците мечтаят за триъгълни, остри лица. 

Европейците искат да заличат бръчките, но да изглеждат максимално естествено. Азиатците настояват за всичко по много – силен лифтинг, много ботокс, повече филъри.

Понякога им казвам „Това е прекалено, искате твърде много хиалуронова киселина в бузите“, но те ми заявяват, че им харесва и ми показват снимки как биха искали да изглеждат.  Според техните стандарти бузите са като две изпъкнали ябълки. И не мога да ги разубедя.

Д-р Албина
Д-р Албина Каджая

В България също има тенденция за прекомерно големи усти, бюст. Същото е в Русия. Не знам как е в Грузия. Мислите ли, че ще дойде момент, в който всичко това ще престане да бъде модерно и какво съветвате вашите пациенти.

 Ние казваме на пациентите си, че това е прекалено и вече не е модерно, но те не ни вярват. Защото всички филтри в Инстаграм, Снапчат и други приложения и социални мрежи дават погрешна представа за лицата. Там носът е прекалено тънък, устните – огромни, веждите нереалистични. Има огромна разлика между реалността и снимките в Снапчат, но те не могат да направят разликата. Това пациентите и в Грузия не го разбират. И искат такива лица. Нещо, което аз тотално отричам.

И ние, лекарите, хабим много време и усилия да обясним, че в живота такива лица не съществуват, не са истински.

Грузинските мъже, също като българските, се изявяват като мачовци. Тайно ли идват да си правят процедури?

О, Господи. Това беше в миналото. След ковид-пандемията силно нарасна броят на мъжете, които се подлагат на козметични процедури. Ще обясня защо. След преболедуване от ковид започва загуба на коса, влошава се еластичността на кожата на лицето, появяват се бръчки. След болестта и аз като се погледнах в огледалото бях остаряла с 10 години. Косата ми изглеждаше ужасно…

Защо се учудвате, че мачовците се подлагат на разкрасителни процедури. В бизнес културата символ на успеха е да изглеждаш добре, млад и свеж.  Доста често те идват със съпругите си и двамата се подлагат на подмладяващи терапии.  И когато видят ефекта, разбират че не става дума да изгубят мъжественото си изражение заедно с бръчките си.

Ако трябва да обобщим нашия разговор и се обърнете към българките, които знаете как изглеждат, какво бихте им казали?

Няма никакво значение дали са българки, грузинки, украинки или китайки. Бих им казала „Вие не сте съвършени, останете такива, каквито сте. И не се стремете към красота, заради когото и да било. Ако искате да я постигнете, направете го за себе си.  Обичайте себе си!“.   

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...