четвъртък, 12 май 2022 г.

Норвежците пеят „Тело Христово” под диригентството на Отец Кирил Попов

 Норвежците пеят „Тело Христово” под диригентството на Отец Кирил Попов

Норвежците пеят „Тело Христово” под диригентството на Отец Кирил Попов

В дейностите по проект „България-Норвегия пеят!” беше предвиден Workshop в Осло, който се проведе от 3 до 6 май 2022 г. В него взеха участие: диригент на „Детски хор на БНР“ – Михаела Котева, диригент на хор „Бодра Смяна“ към НДД Александър Кочков,  диригент на Детски хор „Орфей” при ОП „Младежки център” гр. Хасково Елена Цветкова, диригент на „Пловдивските момчета и младежи” към ЦПРЛ ОДК гр. Пловдив Борислава Благоева, диригент и композитор Отец Кирил Попов.

Неговите произведения са включени в репертоара на хоровете от България и Норвегия, които ще бъдат изпълнявани по време на лятното пътуващо турне по различни градове в България. С тях присъства и координаторът на проекта за България Албена Тонева. Целта на уъркшопа беше срещи с норвежки колеги, посещение на репетиции, за обмяна на опит в областта на хорово и музикално творчество на Норвегия и България с основна тема „Детската норвежка песен”.

Екипът от експерти беше посрещнат от координатора от Норвежка страна Фроде Барт, който представи интересна и богата програма, свързана с дейностите по проекта.

Норвежците пеят „Тело Христово” под диригентството на Отец Кирил Попов
Норвежците пеят „Тело Христово” под диригентството на Отец Кирил Попов

Още на 3 май нашите представители присъстваха на репетиция на основния хор на Ruseløkka skole в Осло. Екипът беше впечатлен от високото артистично ниво на музикалния хор на норвежките момичета с диригент Anne Karin Sundal Ask. Новостите, които се забелязваха, са по-различното звукоивличане, невероятния  музикантски подход към хористите /10 – 17 годишна възраст/. Изпълненията са акапела и диригентът споделя, че не използва пиано при разучаване на песните и по време на репетиции. Стилът на музиката им обединява в едно –  новаторството и доразвива традиционното културно и фолклорно певческо наследство на Норвегия.

Втората среща на екипа е с Камерен хор Majorstua с диригент Øystein Fevang. В състава пеят 34 опитни хористи. Българските специалисти чуха голямо разнообразие от гласове, които споделят ентусиазма за създаване на музика – предимно класическата, но също така народни мелодии и джаз. Диригентът  Øystein Fevang, който същевременно е диригент на Филхармоничния Хор на Осло, демонстрира висок професионализъм и изключително тънко светоусещане за музициране.

Норвежците пеят „Тело Христово” под диригентството на Отец Кирил Попов
Норвежците пеят „Тело Христово” под диригентството на Отец Кирил Попов

По време на репетицията, под ръководството на диригента – композитор Отец Кирил Попов, хористите разучиха неговата авторска песен „Тело Христово” и тя прозвуча прекрасно в далечното от България място.

На 4 май, програмата на уъркшопа е още по-наситена и градивна. Българите присъстват на репетиция на КОРК /оркестътът на Норвегия/ в зала – студио на Норвежкото радио и телевизия и слушат репетиция на Концерт за виолончело от Дворжак. Гостът,  жена – диригент от Тайван, солистът и оркестърът от 54 души доставят огромна наслада с невероятните изпълнения и на други композиции от американски автори

. Плътният звук  на оркестровия ансамбъл и вдъхновяващата енергия, която се излъчваше от сцената, не на последно място дисциплината и професионализмът на музикантите, оставят незабравимо впечатление и силни емоции в сърцата на българския екип.

Денят продължава с посещение на Foss High School  – училище за обучение на деца  по музика, танци и драма в Осло. Следва запознанство с диригента на училищния хор Pål Rullestad и присъствие на репетиция на над 50 ученици – хористи, които подготвят репертоар за завършване на учебната година. Децата изпълняват, както традиционна музика с влияние от норвежкия фолклор, така и поп, и авторски песни на ученици от хора.

Норвежкият диригент Pål Rullestad ще пристигне лятото в България за една от дейностите по проект „България и Норвегия пеят!“, а именно – летния хоров камп на Приморско.

Вечерта завършва с посещение на репетиция на Малер Симфония № 3 в концертната зала на филхармонията в Осло. За екипа беше чест да се докоснат до едно от най-великите произведения на композитор на 20-ти век.

Норвежците пеят „Тело Христово” под диригентството на Отец Кирил Попов
Норвежците пеят „Тело Христово” под диригентството на Отец Кирил Попов

На 5 май програмата включва посещение на Frognerparken, в който могат да се видят изумителните фигури и скулптурни ансамбли на великия норвежки скулптор Вигеланд.

Уъркшопът в Осло завършва с присъствие на репетиция на Хор Con Amore в зала на територията на църквата Nordberg. Там се изявиха четиримата студенти –  ръководени от големите диригенти Нина Карлсен и Фредрик Отестад /ръководители на най-големия Хор на момчетата в Осло/.

Като обобщение екипът споделя, че посещението в Осло премина много успешно и ползотворно за всички. Диригентите са категорични: „Безценен е опитът, който споделихме. Музикалният обмен, информацията, дружеските и партньорски отношения, които установихме са здрава основа за бъдещите ни съвместни дейности и изяви.“

Проект BGCULTURE-2.001-0029 „България – Норвегия пеят!“

Финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...