понеделник, 28 февруари 2022 г.

Тбилиси-Батуми-Трабзон с чартърен полет от Варна

 Тбилиси-Батуми-Трабзон  с чартърен полет от Варна

Тбилиси-Батуми-Трабзон с чартърен полет от Варна

Грузия! Страната на дългите тостове и дъхавото вино, на „Не тъгувай“,“Мимино“ и „Бащата на войника“, на гордите планини и гостоприемното море

Грузия! Гостоприемната държава, където българите се чувстват сред приятели. От години Нейно Превъзходителство Тамара Лилуашвили се опитва да възстанови директната самолетна връзка между София и Тбилиси. Е, туристическата агенция Майтурс прави първата стъпка чрез чартърен полет от Варна и изключително наситена и интригуваща програма.

За да не бъда голословна – вижте я:

21.05.2022 Излитане от Варна 07:00 ч. Пристигане в Тбилиси 11:00 ч.

Тбилиси-Батуми-Трабзон с чартърен полет от Варна

Посрещане от представителя на фирмата-партньор и трансфер до центъра на града. Следва обзорна обиколка на града: Катедралата «Самеба» -символ на грузинското възраждане, единство и безсмъртие. Катедралата се извисява в самия център на града, на хълма св. Илия.

Църквата «Метехи» – построена през 13 век . В храма е погребана св. Шушаника, първата грузинска мъченица. Църквата е истински символ на грузинската вяра, култура и история.  Непосредствено до нея се намира паметника на основателя на града – Вахтанг Горгасали. Обяд.

Следва посещение на построения от италиански архитект Мост на мира, лицето на съвременния Тбилиси. След кратко пътуване с модерен лифт ще се озовем на крепостта «Нарикала», от където се открива завладяваща гледка към легендарната столица. Крепостта Нарикала представлява цитадела в сърцето на стария град в продължение на 15 столетия е била главно отбранително съоръжение.

Настаняване в хотела ,свободно време за почивка.

Тбилиси-Батуми-Трабзон  с чартърен полет от Варна
Тбилиси-Батуми-Трабзон с чартърен полет от Варна

22.05.2022 Закуска. Свободно време за самостоятелни занимания.

По желание и срещу допълнително заплащане:

Опция 1: Екскурзия в Кахетия, известен лозарски район.

Посещение на манастира Алаверди, който за времето си е бил най-високата сграда в света (над 50 м) Църквата е построена през  XI в. и частично реставрирана през XV и XVIII. Впечатление прави с хармонията на пропорциите си и издължения, устремен във височина купол. При пристигането в район Кварели ще посетите завод Кинадзмараули. Посещението включва дегустация на вина, произвеждани там.

Следва разглеждане на Тунела Хареба, отново с възможност да опитате някои местни вина. Пристигаме в село Напареули, в избата-музей Близнаците. Разглеждане на избата и запознаване с всички етапи на приготвянето производството на вино. Дегустация на 3 вида вина и местна ракия (чачи) с включен обяд и майстроски клас по приготвяне на Грузински сникърс Чурчхела и печене на грузински хляб.

Опция 2: Екскурзия до град Гори.

Той е един от древните грузински градове. Независимо от многократните разрушителни вражески нашествия гладът всеки път се издига от руините, олицетворявайки с примера си духа на грузинския народ.

Сред забележителностите на града трябва да се отбележи музея на Сталин, който е роден и израстнал тук. Музеят е открит през 1937 год. когато Сталин е все още жив.Музейният комплекс се състои от три отдела. Ще видите множество предмети от бита, снимки, подаръци, получени по повод юбилеи, документи и посмъртна маска на вожда.

Малкият дом, в който семейството на Сталин е наемало стая и бронирания вагон, който Сталин използва от 1941 г. , включително за пътуванията за конференциите в Ялта и Техеран. Следва посещение на «Уплисцихе» – древния град-крепост, изсечен във вулканични скали. За първи път паметникът се споменава в летописи от I век пр.н.е. Още отдалеч причудливият скален град привлича вниманието с необичайния си вид. В пещерния град ще видите съхранена изключителната двуколонна приемна зала на царица с дъгообразни ниши и огромни пилони.

Връщане в хотела вечерта.

23.05.2022 Закуска в пакет. Ранен трансфер до гарата и отпътуване за Батуми.

Пристигане в Батуми около 13:00 ч. Тансфер до хотела и настаняване. Свободно време до 17:00ч.

Пешеходната 3 часово обиколка . Запознаване с оригиналната Батумска архитектура, разходка из културно-историческите улици на града. Посещение на Григорианската църква, църквата Свети Николай, площад Европа, морската гара, паметника на Нептун, Батумския драматичен театър и известния астрономически часовник. Ще посетим площада на Аргонавтите със статуята на Медея. Мястото е свързано с митовете за аргонавтите и легендата за златното руно. Учените предполагат, че в Аджария е съществувала древна колхидска цивилизация.

Връщане в хотела.

По желание и срещу допълнително заплащане: вечеря в характерен грузински ресторант

24.05.2022 Закуска в хотела. Свободен ден за самостоятелно разглеждане, почивка или шопинг.

По желание и срещу допълнително заплащане:

Опция : Екскурзия до Кутаиси – обиколка на града, катедралата Баграти и пещерата на Прометей

Кутаиси е вторият по големина град на Грузия, разположен на река Риони и столица на няколко грузински царства. В миналото Кутаиси се споменава за първи път през III в. пр. н.е. в епическата поема „Аргонавтика“ на Аполоний Родоски. В античността това е била страната на Златното руно, а до VII в. пр. н. е. е столица на Колхида. Името на града идва от гръцката дума „kuata”, което означава каменист. По време на обиколката ще посетим двата най-значими паметника на културата в Кутаиси.

Първият от тях е наскоро реставрираната катедрала Баграти от XI в. Тя е построена на хълм, от който се открива фантастична гледка към града и р. Риони. Другият архитектурен обект е манастирския комплекс Гелати от XII в. В този комплекс се намира гробът на най-великият грузински владетел – крал Давид IV Строителя. Ще имате възможност да се насладите на най-хубавите мозайки, създадени в кавказкия регион.

В непосредствена близост до комплекса се намират древни руини от Академия, която е функционирала заедно с него. Наричана е „Втората Атина“, тъй като тук монасите са извършвали книжовна дейност и са преподавали светски науки.

Екскурзия до пещерата на Прометей. Легендата разказва, че в този район на една скала е бил прикован Прометей, който открадва огъня от Зевс, за да го даде на хората и така си навлича неговия гняв. Намира се в близост до град Тсхалтубо и на около 20 км от Кутаиси.

Пещерата е отворена за посещение от 1984 год. и веднага се превръща в основна туристическа атракция в региона. По време на обиколката ще видите уникални сталактити и сталагмити, подземни водопади, реки и езеро.

25.05.2022 Закуска. Свободен ден.

По желание и срещу допълнително заплащане:

Опция 1: Екскурзия в Горна Аджария

Целодневна обзорна екскурзия на Горна Аджария. По пътя ще видите великолепни гори, най-дългата река в Аджария – Аджарисцкали , ще посетим аркообразния мост в Махунцети и едноиманния водопад. Водопадът ще ви очарова с възхитителната си красота. По пътя ще спрем в Кеда за посещение на „ Аджарска винена къща”, където се произвежда изключително рядко висококачествено вино Връщане в Батуми.

Опция 2: Екскурзия до Трабзон Турция.

Отпътуване за Трабзон 0600. След пристигане – обзорна обиколка на града. Християнската църква Света София, планинския манастир Панагия-Сумела (“Пресвета Богородица”) – един от най-старите храмове в света, построен от двама монаси през ІV век в чест на Богородица от Черната планина (гора).

Тбилиси-Батуми-Трабзон  с чартърен полет от Варна
Тбилиси-Батуми-Трабзон с чартърен полет от Варна

В този си вид манастирът е от XIII в., разположен над 1200 м дълбока пропаст и годишно привлича над 700 000 туристи (препоръчваме удобни обувки за близо 30-минутния пешеходен преход); Дворецът на Ататюрк, квартал Ататюрк, търговската улица Uzun Sokak . Свободно време за пазаруване. Отпътуване за Батуми и връщане в хотела около 21 часа.

26.05.2022 Закуска и напускане на хотела 1200.Трансфер до летище.

Излитане 16:00 ч., кацане във Варна 16:00 ч.

Забележка: Полетното разписание подлежи на уточнение.

Минимален брой записани за осъществяване на програмата – 115 човека. Срок за уведомяване при несъбран минимум – 30 дни преди датата на тръгване.

http://mytours.bg/ekskurzia.php?oferti=25061

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...