вторник, 14 декември 2021 г.

Абстрактна живопис в „Къщата на София“: „Точка на пресичане – Шемтова и Балев“

 „Точка на пресичане – Шемтова и Балев“  абстрактна живопис в "Къщата на София"

„Точка на пресичане – Шемтова и Балев“ абстрактна живопис в „Къщата на София“

                Двама артисти, които намират пресечна точка в своята смелост да изразят вместо външната реалност, вътрешното си чувство, своя съкровен изконен смисъл, като по този начин го превръщат в нещо физическо, живописно, което да бъде видяно от очите на света.

Точка на пресичане е и „Къщата на София“, в която се срещат в началото на зимата и която ще приюти и представи техните, специално създадени за нея творби, през най-светлия празничен месец на годината. Куратор на изложбата е Христина Барева.

„Точка на пресичане – Шемтова и Балев“  абстрактна живопис в "Къщата на София"
„Точка на пресичане – Шемтова и Балев“ абстрактна живопис в „Къщата на София“

                Откакто Кандински разбива бариерата между музиката и рисуването, любимото сравнение на абстракционистите за техните картини е с музиката. От нея те не взимат теория или конкретни похвати, а дълбочината на душевността. Силата да изразяваш чувства без помощта на директна репрезентация е най-благородното умение на изкуството, а визуален музикант е титла с която се удостояват най-въздействащите художници.

В изложбата „Пресечна точка“ можете да видите една полифония в две различни тоналности – експресивния джаз на Владко Балев и фънк симфониите на Елена Шемтова.

                Когато нещо ти доставя голямо удоволствие е много трудно да опишеш в подробности анатомията на това удоволствие. Така както силно въздействащата мелодия е твърде изкусна, за да бъде описана с думи, така и за добрата абстракция, колкото и да се говори технически за цветове, колорит и умения, те не обхващат като алгоритъм възможностите на преживяването пред нея. Не, тук картините трябва да се видят на живо и да се усетят, за да се оценят.

Елена Шемтова е родена през 1988 г. в гр София. Завършва Приложната гимназия „Св. Лука“ и НХА, и двете в специалност текстил. През 2012 г. създава галерия-ателие „Zелена“ в София, което представя стотици талантливи български творци и техните произведения. Работи в различни направления и форми – живопис, рисувано стъкло, илюстрация, рисунка и пр. Участва в множество изложения и фестивали със сериите си уникални, ръчно изработени бижута. След четири съвместни изложби, това е петата ѝ, в която за първи път показва абстракции дигитална живопис.

Владко Балев в роден през 1978 г. в гр. София. Завършва ССХУ ПИ, специалност „Детски играчки“, а след това работи в ателието на Димо Балев. Зад гърба си има шест самостоятелни изложби, а това е осмата му съвместна. Изгражда репутация на талантлив и разпознаваем абстрактен живописец, както на монохромни и графични, така и на цветни колоритни платна. Работи предимно с акрилни бои. Негови творби са били излагани в две общи изложби на СБХ и във Виена.

P

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...