неделя, 5 септември 2021 г.

„България през погледа на 21 журналисти“ – подарък от АБУЖЕТ за 65-годишнината на организацията

 

Книгата „България през погледа на 21 журналисти“ е полиграфическо бижу, което запалените пътешественици могат да използват като пътеводител из родината, а домоседите – за вълнуваща разходка от дивана с изненадващ поглед към познати места и възторг от непознати, но завладяващи кътчета. И всичко това в един сборник с четива, написани от 21 български журналисти.

Подзаглавието „Тръгнете с нас на път към известни и неизвестни туристически дестинации“ обобщава идеята на томчето.

„Подаряваме на българския туризъм новата си книга за 65-ата годишнина на АБУЖЕТ – Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма – АБУЖЕТ“, пише доц. д-р Соня Алексиева, основен двигател на проекта и член на Управителния съвет на АБУЖЕТ, в предговора към книгата.

Организацията представлява най-голямата професионална общност на журналисти и писатели у нас с фокус върху туристическата проблематика и света на пътуващите хора. В асоциацията днес членуват над 60 журналисти, писатели и блогъри, които работят във водещи български печатни медии, радиа и телевизии, специализирани туристически сайтове и др.

АБУЖЕТ е асоцииран член на Световната федерация на журналистите и писателите по туризма – Fеdеration Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme (FIJET) – най-голямата организация, обединяваща повече от 600 колеги от над 30 държави. Те е създадена през 1954 г. в Париж, а нейният първи конгрес е организиран през 1956 г.

През същата година няколко български журналисти, които пишат за туризъм, учредяват Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма и така тя е сред първите национални организации в Европа, които са в основата на изграждането на FIJET.

В историята и професионалното развитие на АБУЖЕТ завинаги остават имената и книгите на известните журналисти и публицисти Валери Петров, Богомил Райнов, Богомил Нонев, Николай Тодоров, Ивайла Вълкова, Ясен Антов, Емил Александров и др.

Сред активната многогодишна дейност на АБУЖЕТ заедно с инициативите, изложбите, събитията и публикациите, изпъкват издадените книги на асоциацията. Техните заглавия обединяват интересните пътувания, авторските истории и красивите снимки на членовете ни от цялата страна.

След първата – „Китай безкрай” (2010 г.), бяха издадени „Турция ZOOM” (2011 г.) „Кралство Мароко – страна на пътешествията” (2015 г.), „Магията на Египет” (2016 г.), „Магията на пътешествията” (2018 г.).

През 2021 г. се навършват 65 години от основаването на АБУЖЕТ и част от нейните все по-многобройни членове посвещават на този повод следващата си – шеста книга. И това издание е много специално, защото е посветено на България, на повече от 20 познати и непознати дестинации, представени от авторите от различни гледни точки и с уникални авторски снимки.

Доц. д-р Соня Алексиева добавя: „Спомням си, когато преди повече от 10 години писах предговора на първата ни книга, във въведението ѝ зададох  и този въпрос към пътуващите хора: можем ли и на каква „памет” да запазим завинаги лицата, спомените и преживяванията? Можем! Когато не спираме да издаваме, да снимаме, да разказваме и да споделяме, и малките, и големите си пътешествия.

„България през погледа на 21 журналисти“ – подарък от АБУЖЕТ за запалени пътешественици
„България през погледа на 21 журналисти“ – подарък от АБУЖЕТ за запалени пътешественици

Най-новата книга на АБУЖЕТ е доказателство за това с колко познания, любопитство и обич 21 журналисти представят страната си. И винаги с надеждата да променяме по-бързо и по-категорично имиджа ѝ на разпознаваема целогодишна дестинация“.

С ентусиазъм и талант в изданието със свои произведения са се включили автори като Бойка Асиова, Елеонора Гаджева, Исак Гозес, Магдалена Гигова, Мария Мира Христова, Милена Димитрова, Оля Стоянова, Соня Алексиева и други.

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...