неделя, 11 юли 2021 г.

Изложба на Кайя Христова в галерия “Плюс това“ от 15 юли до 6 август - "Ако можеха да говорят"

 Ключът на затръшнатите врати или как портите на остров Крит проговарят

Ключът на затръшнатите врати или как портите на остров Крит проговарят
Ключът на затръшнатите врати или как портите на остров Крит проговарят

Текст Мирослава Цанева

„Каня ви на едно пътешествие с мен и историята, която влезе през обектива в мен, а надявам се, ще влезе и при вас…“, казва авторката на изложбата Кайя Христова, която не е просто фотограф. Тя е артист!

„След ограниченията, когато бяхме разделени и времево, и пространствено, аз си позволих да надникна зад ключалката на онова, което никоя пандемия не може да отнеме – усещането за път, път през миналото, и път към бъдещето“, добавя авторката и прибавя като мантра:

„Аз съм Кайя, ключът на затръшнатите врати….
Да отворим вратите на общуването. Можем.
Ако можеха да говорят …“

С моите фотографии, които са предимно детайли от колоритните врати и орнаменти на този различен гръцки остров се опитвам да покажа цветността и уважението към историята към историята.

Много от сградите са необитаеми, стари къщи от времето, в което Ханя е била столица на Крит. Запазените и подържани фасади, и в частност вратите, прозорците и всякакви заключващи (механизми), са показателни за отношението на хората и общината към културното наследство.

Ако хората харесат и оценят тази грижа биха могли да решат, че това е както грижа на държавата, така и на всеки един от нас. Нека да ценим миналото си и да поддържаме градската си среда по-добре.

 Елате и ме последвайте
IG: @designstudiokayart

Откриването на изложбата е на 15 юли в 18,30 часа в галерия „Плюс това“ на ул. Марин Дринов 30. Няколко думи при откриването ще каже журналистката-пътешественичка Магдалена Гигова

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...