вторник, 3 ноември 2020 г.

В добра глава, сто ръце (видео)

В добра глава, сто ръце

В добра глава, сто ръце

Какво значи „В добра глава, сто ръце“? Че главата на човек е по-голяма? Че човек с голяма глава може да работи повече? Че от колкото повече глави събира знания, толкова по-големи са възможностите на човек? Че хората заедно могат да бъдат по-силни, да правят повече и по-хубави неща… 

Този въпрос с отговорите, и още много други подобни,  могат да се чуят в Играта – състезание  „В добра глава, сто ръце“, която фондация „Детето и фолклора“ проведе в три столични училища в дните преди Деня на будителите и на 1 ноември раздаде наградите.

В добра глава, сто ръце
В добра глава, сто ръце

Играта е построена върху български фолклорни образци – пословици и поговорки, в т.ч. от различни етноси – арменски, еврейски, ромски, турски. Представя ни е д-р Лилия Старева, председател на фондацията, автор на поредица енциклопедични издания за българската традиционна култура.

В добра глава, сто ръце
В добра глава, сто ръце

–          Играта сме замислили като отговор на проблема за социална интеграция на деца и младежи от социално слаби и малцинствени групи, в т.ч. роми. Те имат нужда от самочувствие, от поглеждане към тях с уважение.

Културното наследство, особено в частта  пословици и поговорки, в които се съдържат важни нравствени характеристики и житейска мъдрост, е силен фактор за оценка, приемане и приобщаване на непознатите „други“.

В добра глава, сто ръце
В добра глава, сто ръце

С тази игра апробираме алтернативен образователен модел  в подкрепа на мултикултурното обучение, като част от процеса на модернизация на българското образование по посока социално опознаване  и приобщаване  на деца и младежи от малцинствени групи, образование и възпитание чрез и в култура, в дух на толерантност и разбиране.

Състезаваха се отборите на 19 СУ „Елин Пелин“, 134 СУ „Димчо Дебелянов“, СМГ „Паисий Хилендарски“. Първото място е за СМГ, но на практика печеливши са всички участници.  Вече знаят много повече за себе си и другите, Имат самочувствието, че могат да тълкуват и разбират мъдростта на предците, да сравняват, да се изявяват чрез нея.

Инициативата се провежда с финансовата подкрепа на Програма „Социални иновации“ при СО



Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...