сряда, 8 май 2019 г.

В добра глава, сто ръце

В мъдрата книга на народа ни, събрала знания, морал и опит, специално място е отделено за пословиците и поговорките.  С малко думи, те казват всичко, което са научили предците ни през вековете за хората и света наоколо, за това как да живеят добре на тази земя, да различават доброто и лошото, и винаги да бъдат на страната на доброто. Тази мъдрост е поддържала духа български в трудни години, съхранявала и опазвала е живота по земите ни. Тя ни  е нужна и днес.   Тя е първото, което най-лесно ще научат децата ни. Тест е за интелигентност. Който знае повече пословици и поговорки, е по-интелигентен, по-можещ. Който разбира ценностите им и ги приеме за свои – е и по-добър.
Състезанието за български народни пословици и поговорки „В добра глава, сто ръце“,  което предлагат фондация „Детето и фолклора“ и НЧ „Роден край – 1914“, е атрактивна форма за игра и учене, в което без дидактика, с радост и като на игра деца и юноши  усвояват най-важните послания на предците ни, докосват се до техния свят, социален и житейски опит, духовност и морал.
На 14 май, от 17 ч. в Детския отдел на Столична библиотека /пл. Славейков/ в присъствието на подкрепяща публика и, разбира се, родители, ще се проведе апробиране на модела – игра с три отбора от втори и трети „а“ клас при 3-то СУ „Марин Дринов“.  Участниците ще демонстрират знанията си по теми, свързани с народните пословици и поговорки, и възможностите си да анализират смисъла им. Ще търсят смислови аналози и ще преоткриват необикновеното вълшебство на тези кратки, но пълни с мъдрост, форми на фолклорната ни съкровищница.
Апробирането на модела ще бъде филмирано и дигитализирано. Идеята е изработените методика, регламент  и сценарий на играта да се използват като образователно помагало в българските училища в страната и чужбина.

 ПРОЕКТЪТ „В ДОБРА ГЛАВА, СТО РЪЦЕ“ СЕ ИЗПЪЛНЯВА С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА ПРОГРАМА „КУЛТУРА“ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА



Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...