четвъртък, 28 март 2019 г.

Актрисата Илияна Лазарова инициира кампания против намерениeто на общините да горят отпадъци


В София всеки ден се изхвърлят между 800 и 1000 тона отпадъци



Актрисата Илияна Лазарова стартира кампания „Горенето на е решение“  - против намерениeто на общините в България да горят отпадъци в тецове и инсинератори.
С тази своя инициатива тя застава зад екологичните организации „Грийнпийс“ и“ За Земята“, които в момента водят активна кампания на същата тема.
Топлоелектрическите централи в Русе, Сливен, Перник, Бобов дол, Димитровград и Гълъбово искат да получат разрешение да горят отпадъци заедно с въглищата. Това ще доведе до замърсяване на въздуха с фини прахови частици, тежки метали и отделяне на най-опасните известни замърсители  - диоксини и фурани, доказано канцерогенни, за които няма 100% ефективни филтри. При това централите са направени за горене на въглища, които имат съвсем различен състав от отпадъците и съотвено са снабдени с друг тип пречиствателни съоръжения за емисиите при горене. След изгарянето, ¼ от обема на отпадъците остава под формата на пепел, част от която е силно концентрирано токсична и рискова за здравето на работещите в теца, както и на хората, живеещи в съседство с теца и депото, където се изхвърлят пепелите. Няма яснота нито за съдържанието, нито за произхода на боклука, който ще се изгаря под формата на RDF (RDF - refuse-derived fuel или гориво от отпадъци, получено след изсушаване и раздробяване на смесени оптадъци). В тези общини почти липсва разделно събиране (най-вече на опасните отпадъци от домакинство). Така че отпадъците могат да съдържат следи от всякакви вредни химикали, които при изгаряне стават още по-опасни. Чрез горене се унищожават отпадъци, които иначе биха могли да бъдат рециклирани: пластмаси, гуми, хартия, картон, текстил. Рециклирането създава над 30 пъти повече работни места от изгарянето. Освен това инвестиция в горенето, ще спре всякакви наченки на система за повече рециклиране и за намаляване на боклука. 
 „Горенето на отпадъци в градските тецове ще създаде два основни проблема. Ще замърси въздуха в градовете, който и без това от години е извън нормите и ще отклони общинските средства за реално справяне с проблема с боклука. Да си изгорим отпадъците не решава проблема, а го задълбочава. Това е като да заметем събрания боклук от вкъщи под килима, вместо да помислим как да го намалим. Чистият въздух и здравословната околна среда са право на всеки от нас, затова тези проекти не трябва да бъдат одобравяни от институциите“ – коментира Илияна  Лазарова във връзка с горенето в тецовете.

Положението по темата с изгарянето добива още по тежки измерения като в столицата предстои одобрение на проект за построяване на Инсинератор – съоръжение създадено с единствената цел да гори отпадъци.
След като дълги години София се намираше на ръба на криза с боклуците си, от Столична община решиха да се справят с проблема като създадат няколко нови. А именно, боклукът на града ще бъде изгарян в нова инсталация в ТЕЦ София, бъркайки в джоба и здравето на жителите на града. Осъществяването на проекта за изгаряне на отпадъците в София ще струва половин милиард лева, взети под формата на кредит от ЕС и Инсинераторът ще ни задължи с куп неизгодни условия чрез 30 годишен договор. Ще се горят 180 000 тона годишно смесен боклук от анонимните сиви контейнери. Отговорник за поддържането на пещта, включително смяна на филтри, ще бъде Топлофикация София - дружество в затруднено финансово положение и отрицателно ниво на доверие от страна на гражданите. Всеки ден 1 камион (22 тона) със силно токсична пепел ще заминава към депо за опасни отпадъци в Германия, а  останалите 98 тона пепел дневно ще отиват към депото във Враждебна. Най-вероятно инсталацията в София ще бъде последният построен нсинератор в Европа, тъй като в Европейският парламент се гласува след 2020 г. да не се финансират повече проекти за изгаряне на отпадъци с евро пари.
„В залеза на първобитните начини за третиране на отпадъците, София има намерение да построи централа за изгаряне на такива. Инсинераторът е опасна, скъпа и морална остаряла технология на горене. Проблемите, които същестуват покрай този проект са много, а лично аз най-много се шокирах, че когато боклукът ни свърши, договорът ще ни задължава да вкарваме боклук от чужбина и да го горим едва ли не на прага на домовете си. По-разумният вариант е създаването на политики за намаляване на отпадъците, реално разделно събиране, приходи за общината от рециклирани суровини и чиста околна среда. В тази посока трябва да се обединяваме всички хора в България и да изискваме от общините по-умно управление на отпадъците, без горене“,  споделя актрисата по темата с Инсинератора.
Дните  с най-замърсен въздух почти свършиха за този отоплителен сезон, но изхвърлянето на боклуци е целогодишно и проблемът с горенето ще се задълбочава. В София например всеки ден се изхвърлят между 800 и 1000 тона отпадъци. Затова е важно да не спираме да мислим за чистотата на въздуха ни и да сме активни.

Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...