петък, 15 март 2019 г.

Режисьорът Петър Денчев номиниран за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2019


 За първи път от четири години в надпреварата за елитния приз влиза театрален режисьор
  
Официалната церемония за връчване на Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2019   ще се състои за десети пореден път на 17-ти април в балната зала на Централния Военен клуб в столицата.

Конкуренцията за най-чакания и престижен приз за млади творци в България е огромна, защото Фондация на името на култовия театрален режисьор Стоян Камбарев, не раздава само статуетки и чекове, а дава сериозна подкрепа на всеки един от номинираните за реализацията на конкретни проекти в избраната от тях сфера на изкуството.

Сред петимата номинирани тази година е театралният режисьор Петър Денчев.
Забелязан е от журто за постановките му „Телефонът на мъртвеца“ и „Едноокият цар“ в ДТ „Стоян Бъчваров“ Варна. Заради изострената му философска и екзистенциална чувствителност, за откривателския подход към драматургията, която ангажира с важни обществени теми, за синтетичния  подход и неочаквани перспективи в режисурата и за изграждането на нестандартни релефи на сценичния разказ и пространство.



За театъра Петър казва :

„Изкуството е един от най-достъпните начини да разказваш истории. Театърът един от най-дрeвните начини - това е акт, който въздействa върху света, в който живеем. Много пъти съм си мислел защо харесвам това пространство, в което стихиите и човешките енергии се разразяват по такъв необичаен начин – не само, защото е съхранило в себе си ритуала на наблюдаването и съзерцаването, но и защото е направило възможността да изследваме границите на възможното за нас като човешки същества; тук и сега, в контролирана среда, без да се занимаваме с нищо извън нас самите. Заниманията с театър винаги надхвърлят самия театър, защото те са вид философия в действие, опит да откриеш възможните реалности на едно общо живеене.”

Петър Денчев завършва режисура за драматичен театър през 2010 г. при проф. Здравко Митков, a след това и магистърска програма „Театрално изкуство“ през 2017 г. Работи в театрите в Пазарджик, Русе, Варна, Стара Загора, Ямбол, както и на сцените на Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Народен театър „Иван Вазов“. Много от неговите спектакли са били номинирани за национални и местни награди и са гостували на театрални фестивали и форуми в България, Сърбия, Косово, Черна гора и Румъния.
Петър Денчев e aвтор и на три романа – „Тъй, както мъж целува жена, която обича“ (награда „Развитие“ за нов български роман – 2007 г.), „Тихото слънце“ (2012 г.) и „Малкият бог на земетръса“ (2019 г.) и на един сборник с разкази „Истории в минало време“ (2011 г.). Има множество публикации в печата, негови текстове са превеждани на 7 езика за антологии и сборници.

Оригинален, с различен и иновативен поглед, Петър Денчев е безспорният избор на членовете на Фондацията за режисьор тази година.

Вижте кратък филм за Петър Денчев   -  

Останалите млади творци, номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2019 са актьорът Димитър Николов, художникът и визуален артист  Деница Боева, операторът Теодор Фичев и 15 годишната перкусионистка Сара Чакърова. Всеки един от тях ще получи специална награда, свързана с осъществяването на негов проект, а носителят на Голямата награда ще триумфира на 17-ти април с красивата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия от 3000 лв.



Тази година, за първи път се учредява и специална награда, с която Фондацията предизвиква всички млади филммейкъри - нова Награда за кино 355! Международно жури ще селектира трима финалисти, a победителят ще бъде избран от публиката на живо, чрез интерактивно гласуване по време на Церемонията на 17-ти април и ще грабне статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за следващия му филм от Nova Film, UFO Film and Television Studios и Арс Дижитал Студио . Вижте повече тук

Юбилейната 10-та церемонията за връчване на Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев” и първата Награда за кино 355 се осъществява с официалната подкрепа на Министерството на културата и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

Събитието се провежда с официалното партньорство на УниКредит Булбанк и БОН МАРИН, основната подкрепа на АУРУБИС България, VIVACOM, ЕНЕКОД АД, Wilkinson Sword и благодарение на PRODERMA, VON POLL Real Estate Bulgaria, Технополис, винарска изба Катaржина Естейт, Prime Development, Volk Vision, Rental Media Group , счетоводна къща РАН-Р, Сладкарници “Неделя”, DEVIN и Merci.
Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева



Няма коментари:

Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация

  Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация Комисарят на  българското участие във Ве...