вторник, 11 декември 2018 г.

Спорт и туризъм в прегръдката на мериносова овца


Ако прочетете заглавието буквално, със сигурност ще си представите атлет, който препуска, гушнал къдрокосо добиче. Но в случая прегръдката идва от… спортните облекла или термо бельото, с които катерите планини или правите упражнения сред природата. Материите от мериносова вълна със сигурност създават телесен уют. И то през всеки сезон.
Защото този тип вълна е мека, лека и изцяло от естествена материя, която е природен терморегулатор -  през зимата държи топло, през лятото - прохладно. Допълнителна екстра на термобельото от мерино е фактът, че ако се изпотиш вълната отвежда влагата отвътре навън и така кожата остава суха. Бабите ни очевидно са го знаели чрез дълговечната народна памет, защото са предпочитали вълната.

А точно този материал е наистина специален – изработен е от невероятно фина и мека като коприна мериносова нишка по австралийски патент на Woolmark. Защо точно от този вид овца? Ами понеже, живеейки на влажен и топъл климат, за да се охлажда природата я е надарила с изключително фино руно. Активните спортисти и планинари отдавна знаят предимствата на бельото, дрехите за тренировки или обикновените тениски (които тежат едва 127 грама) от този материал.
Дори онези, които предпочитат да не мърдат от екрана на монитора могат да се снабдят с ценните артикули като си поръчат по интернет на http://woolcollection.com.

Термобельото е незаменимо през властващия в момента зимен сезон не само при тернировки за колоездене, езда, лека атлетика, тенис, джогинг, ами и за всекидневна употреба. Бързо затопля тялото, поддържа оптимална телесната температура, но не запарва
Съвремените технологии за обработка на фината мериносова вълна са довели до ултра лека, деликатна, еластична и мека тъкан. Освен това, съхне бързо. Изпотиш ли се, абсорбира влагата и я отвежда отвътре навън. Фланелката може и да е влажна ,но кожата остава суха. И понеже кройките са анатомични – имаш пълна свобода на движенията. Няма опасност някъде да ти дърпа, стиска или убива – дори шевовете са плоски, за по-голям комфорт.
А мериносовата вълна е и хипоалергенна.  
Подобна фина и елегантна тъкан неизбежно има специални изисквания. Понеже е изработена от чиста вълна, необходимо е да я изперете преди първото обличане. За цветните материи първото изпиране е препоръчително да бъде отделно. Най-добре с препарат за вълна при температура на водата не повече от 30 градуса.
Пускането в пералнята не носи риск, стига да е на режим „Вълна“ и при ниска температура.  
При сушенето също има тънкости. Препоръчително е да се простре вертикално, а не хоризонтално и никак не е желателно да се постави върху радиатор.  Гладенето също е възможно на със задължително овлажняване и отново на режим „вълна“.
Вносителите на термобельото и спортните облекла от http://woolcollection.com не се хвалят. Те просто излагат фактите.



Няма коментари:

Легендарният хипхопър Rob Money от C- BLOCK подари шапката си на кобилата Грация

Световни звезди имат любимо място в България, кончета им правят компания Емблематичният хип-хоп изпълнител Rob Money от C- BLOCK посети Конн...